Vladika Kirilo

Vladika Kirilo bogoslužio u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj gori

Ime: 24.12.2021. Vladika Kirili - Briska Gora; Opis: Vladika Kirilo bogoslužio u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj gori Tip: audio/mpeg

Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo služio je 24. decembra Svetu službu Božiju u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj gori kod Ulcinja.

Liturgijsku besjedu nakon čitanja Jevanđelja proiznio je otac Siniša Smiljić, paroh ulcinjski, koji je rekao da Gospod svojim Jevanđeljem oblikuje ovaj svijet, oblikuje duše naše.

“Šta bismo mi da nema Jevanđelja Božijega, da nema te riječi Božje koja sije sjeme u srca naša? A iz tog sjemena treba da iznikne drvo života, drvo svetih vrlina. To drvo, dakle, donosi plodove svetih vrlina koje su: praštanje, ljubav, molitva, smirenje, trpljenje i sve ono što bi trebalo da krasi svakog pravoslavnog hrišćanina”, rekao je otac Siniša.

Na kraju Liturgije Vladika Kirilo je rekao da je Bog stvorio čovjeka kao dobroga.

“U Adamu, našem praocu, stojali su harmonično svi elementi njegove prirode. Oni su bili u harmoniji zahvaljući blagodati Božjoj kojom je naš praotac bio ispunjen. Međutim, njegovim grehopadom ta harmonija u čovjeku se narušila, nastala je, kako bi se to modernom terminologijom kazalo šizofrenija ljudskoga bića. Um, srce i volja su se razdijelili i počeli da rade suprotno jedno drugom. Tako je u ljudsku prirodu ušla najteža bolest smrt, a i druge bolesti, tjelesne i duhovne. I otvorila su se vrata za uticaj zloga duha”, rekao je Vladika.

Dodao je da jedino Crkva, odnosno Bog u svojoj Crkvi može da iscijeli od tih najtežih bolesti uticaja zloga duha.

“To je sve donio svojim ovaploćenjem među nas Gospod naš Isus Hristos, sve te darove oslobađanja od svih naših bolesti i najteže bolesti – smrti, koju je porazio svojim krstom i vaskrsenjem. Međutim, na svakom čovjeku je da primi te darove. Čovjek je slobodno biće i on ima tu mogućnost da bira da li će se prikloniti Gospodu ili će ostati u vlasti nečistoga duha i prikloniti se tom putu”, poručio je Vladika Kirilo.

Radosav Rajo Vojinović