Владика Кирило Мартинићка Градина

Владика Кирило: Мартинићка Градина својим предањем везана за Свете Немањиће

Име: 19. 09.2021 Vladika Kirilo Spuz; Опис: Владика Кирило богослужио у Цркви Светог Петра Цетињског у Спужу Тип: audio/mpeg

Поводом празника и славе древне светиње на Мартинићкој Градини, Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је са свештенством на празник Чудо Светог архангела Михаила у Хони, 19. септембра, Свету архијерејску литургију у Храму Светог Петра Цетињског у Спужу.

Прислуживали су протојереј Жељко Ћалић, парох даниловградски, и протојереј Предраг Катанић, парох јеленачки и подострошки. За пјевницом су одговарали чланови Православног братства “Свети Арсеније’’ из Даниловграда.

Тумачећи данашње Јеванђеље о злим виноградарима и одбаченом камену, владика Кирило је казао да нас овом причом Господ подсјећа на доброг домаћина, који у њој симболизује Бога, који је посадио виноград, у старозавјетном смислу је то израиљски народ, и оградио га плотом, то јест законима којих су се требали придржавати да би били Божији народ. Виноград је дао виноградарима – стрешинама, црквеним и народним, који умјесто да дају домаћину плодове његове, пребијају и убијају слуге које им он шаље, да би на крају убили и његовог сина. Појаснио је да умјесто да буду благодарни Богу за оно што им је даровано, они су убијали, каменовали пророке који су им слани од Бога, а на крају и Сина Божијег.

“Ова прича о винограду има прије свега своје духовно значење. Што је то што је Господ тражио од израиљског народа и какви су то плодови? То су плодови покајања, духовног рађања, плодови врлина, плодови обнове у духовном животу, одрицања од земаљских ствари, препостављања тим земаљским богатствима небескога блага. Устремљење ка царству небескоме”, бесједио је владика и објаснио да су ради земаљских материјалних интереса и позиција они гушили тај глас савјести у своме народу, који је долазио кроз свете Божије људе, кроз пророке, а на крају су убили и самога Господа Исуса Христа.

Међутим, подсјетио је, нијесу сви тако поступили него су ученици Господњи, прије свега Пресвета Богородица, сачували у своме срцу Његову науку и добили силу с висине Духа Светога:

“На том чокоту насађени апостоли су пронијели ту науку и ту силу, јер царство небеско није у ријечи него у сили, и није само довољна наука, јер све то не помаже ако нема силе Божије да све то подржи и надахне. Тек кад су надахути том слим Божијом, научени науком Христовом, Свети апостоли су пронијели неустрашиво ту ријеч Јеванђеља својим ученицима кроз све народе, и њихови ученици њиховим ученицима све до нас овдје, до наших равноапостолних мужева, прије свега Св. Саве, Св. Симеона и породице Немањића, при којима је наш хришћански народ, да кажемо, дошао до свог пунољетства,  могућности да се назове истинским Божјим народом.”

О томе, казао је, свједоче многа мјеста која су својим предањем везана за Свете Немањиће: Рибница и Немањин град, манастир Морача, као и манастир Градина, који има ранохришћанско поријекло, али свој врхунац изгледа је достигао у немањићком у периоду.

“Претпоставља се да је на том мјесту и рођен наш први архиепископ и онај који нас је насадио као плодну лозу на том чокоту Христа и његових апостола, Свети наш отац Сава.”

Подсјетивши да манастир Градина слави данас славу, Чудо Светог архангела Михаила у Хони, владика је казао да анђели у нашем животу, у животу Цркве, имају посебну улогу те да су они помагали Свете Божије људе и Цркву од њеног постојања на земљи.

“Свети анђели нам помажу као народу и као појединцима, да сачувамо тај свој виноград, да он буде плодан, а ми не будемо бесплодне гране, да нам дивље звјери и зли људи не разруше тај плот који нас ограђује и тако нам униште виноград”, казао је између осталог Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Послије одслужене празничне Литургије преломљен је славски колач и освештано славско жито. Владика Кирило је честитао славу и пожељео да се у скорије вријеме обнови тај древни манастирски комплекс и захвалио добром и вриједном домаћину протојереју Станиславу Татићу.

Празнично славље настављено је уз трпезу љубави која је била припремљена љубављу домаћина за све госте, а у парохијском дому историчари су говорили о локалитету Мартинићке Градине.

По завршетку сабрања владика Кирило са свештенством је посјетио остатке древног манастира Светог Архангела Михаила на Мартинићкој Градини гдје је одслужио молебни канон за скори почетак обнове ове светиње.

Весна Девић / Л. В.