Vladika Kirilo Martinićka Gradina

Vladika Kirilo: Martinićka Gradina svojim predanjem vezana za Svete Nemanjiće

Ime: 19. 09.2021 Vladika Kirilo Spuz; Opis: Vladika Kirilo bogoslužio u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Spužu Tip: audio/mpeg

Povodom praznika i slave drevne svetinje na Martinićkoj Gradini, Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički g. Kirilo služio je sa sveštenstvom na praznik Čudo Svetog arhangela Mihaila u Honi, 19. septembra, Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Petra Cetinjskog u Spužu.

Prisluživali su protojerej Željko Ćalić, paroh danilovgradski, i protojerej Predrag Katanić, paroh jelenački i podostroški. Za pjevnicom su odgovarali članovi Pravoslavnog bratstva “Sveti Arsenije’’ iz Danilovgrada.

Tumačeći današnje Jevanđelje o zlim vinogradarima i odbačenom kamenu, vladika Kirilo je kazao da nas ovom pričom Gospod podsjeća na dobrog domaćina, koji u njoj simbolizuje Boga, koji je posadio vinograd, u starozavjetnom smislu je to izrailjski narod, i ogradio ga plotom, to jest zakonima kojih su se trebali pridržavati da bi bili Božiji narod. Vinograd je dao vinogradarima – strešinama, crkvenim i narodnim, koji umjesto da daju domaćinu plodove njegove, prebijaju i ubijaju sluge koje im on šalje, da bi na kraju ubili i njegovog sina. Pojasnio je da umjesto da budu blagodarni Bogu za ono što im je darovano, oni su ubijali, kamenovali proroke koji su im slani od Boga, a na kraju i Sina Božijeg.

“Ova priča o vinogradu ima prije svega svoje duhovno značenje. Što je to što je Gospod tražio od izrailjskog naroda i kakvi su to plodovi? To su plodovi pokajanja, duhovnog rađanja, plodovi vrlina, plodovi obnove u duhovnom životu, odricanja od zemaljskih stvari, prepostavljanja tim zemaljskim bogatstvima nebeskoga blaga. Ustremljenje ka carstvu nebeskome”, besjedio je vladika i objasnio da su radi zemaljskih materijalnih interesa i pozicija oni gušili taj glas savjesti u svome narodu, koji je dolazio kroz svete Božije ljude, kroz proroke, a na kraju su ubili i samoga Gospoda Isusa Hrista.

Međutim, podsjetio je, nijesu svi tako postupili nego su učenici Gospodnji, prije svega Presveta Bogorodica, sačuvali u svome srcu Njegovu nauku i dobili silu s visine Duha Svetoga:

“Na tom čokotu nasađeni apostoli su pronijeli tu nauku i tu silu, jer carstvo nebesko nije u riječi nego u sili, i nije samo dovoljna nauka, jer sve to ne pomaže ako nema sile Božije da sve to podrži i nadahne. Tek kad su nadahuti tom slim Božijom, naučeni naukom Hristovom, Sveti apostoli su pronijeli neustrašivo tu riječ Jevanđelja svojim učenicima kroz sve narode, i njihovi učenici njihovim učenicima sve do nas ovdje, do naših ravnoapostolnih muževa, prije svega Sv. Save, Sv. Simeona i porodice Nemanjića, pri kojima je naš hrišćanski narod, da kažemo, došao do svog punoljetstva,  mogućnosti da se nazove istinskim Božjim narodom.”

O tome, kazao je, svjedoče mnoga mjesta koja su svojim predanjem vezana za Svete Nemanjiće: Ribnica i Nemanjin grad, manastir Morača, kao i manastir Gradina, koji ima ranohrišćansko porijeklo, ali svoj vrhunac izgleda je dostigao u nemanjićkom u periodu.

“Pretpostavlja se da je na tom mjestu i rođen naš prvi arhiepiskop i onaj koji nas je nasadio kao plodnu lozu na tom čokotu Hrista i njegovih apostola, Sveti naš otac Sava.”

Podsjetivši da manastir Gradina slavi danas slavu, Čudo Svetog arhangela Mihaila u Honi, vladika je kazao da anđeli u našem životu, u životu Crkve, imaju posebnu ulogu te da su oni pomagali Svete Božije ljude i Crkvu od njenog postojanja na zemlji.

“Sveti anđeli nam pomažu kao narodu i kao pojedincima, da sačuvamo taj svoj vinograd, da on bude plodan, a mi ne budemo besplodne grane, da nam divlje zvjeri i zli ljudi ne razruše taj plot koji nas ograđuje i tako nam unište vinograd”, kazao je između ostalog Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički g. Kirilo.

Poslije odslužene praznične Liturgije prelomljen je slavski kolač i osveštano slavsko žito. Vladika Kirilo je čestitao slavu i poželjeo da se u skorije vrijeme obnovi taj drevni manastirski kompleks i zahvalio dobrom i vrijednom domaćinu protojereju Stanislavu Tatiću.

Praznično slavlje nastavljeno je uz trpezu ljubavi koja je bila pripremljena ljubavlju domaćina za sve goste, a u parohijskom domu istoričari su govorili o lokalitetu Martinićke Gradine.

Po završetku sabranja vladika Kirilo sa sveštenstvom je posjetio ostatke drevnog manastira Svetog Arhangela Mihaila na Martinićkoj Gradini gdje je odslužio molebni kanon za skori početak obnove ove svetinje.

Vesna Dević / L. V.