Becici

Владика Кирило на празник Светог Стефана Штиљановића богослужио у цркви Светог апостола Томе у Бечићима

Име: 17 10 2019 BECICI Vladika Kirilo; Опис: Владика Кирило богослужио у цркви Светог апостола Томе у Бечићима Тип: audio/mpeg

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је данас, на празник Светог деспота Стефана Штиљановића са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог апостола Томе у Бечићима

Након читања Јеванђеља празничну бесједу је произнио јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине и рекао, између осталог, да ми хришћани, иако живимо у свијету, не морамо бити потчињени његовим законима.

Сједињени са светињом храма и Литургијом, можемо дисати потпуно нови ваздух, живјети нову реалност, реалност будућег вијека, оног Божијег царства које нам се, ево, и јутрос открило. И зато треба да се радујемо, не било како него врло високо, и врло дубоко, и врло широко јер је широки и високи, и у љубави и у промислу дубоки Бог Онај који нас орадошћује. Зато наша радост не може бити било каква, она карневалска, фештађунска, него Божија, литургијска радост, црквена радост“, рекао је отац Рафаило.

На крају Литургије Владика Кирило је казао да је Свети Стефан живио у много тежем времену од нашега.

Притијешњени смо са сваке стране, међутим, немојмо мислити да је наше вријеме теже. Свети Стефан Штиљановић и његова супруга живјели су у веома тешко вријеме, после пада српског царства и деспотовине“, подсјетио је он.

Након Литугије, у порти цркве Светог апостола Томе одржана је празнична академија на којој је о Светом деспоту Стефану Штиљановићу бесједио професор Цетињске Богословије ђакон Павле Љешковић.