Becici

Vladika Kirilo na praznik Svetog Stefana Štiljanovića bogoslužio u crkvi Svetog apostola Tome u Bečićima

Ime: 17 10 2019 BECICI Vladika Kirilo; Opis: Vladika Kirilo bogoslužio u crkvi Svetog apostola Tome u Bečićima Tip: audio/mpeg

Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo služio je danas, na praznik Svetog despota Stefana Štiljanovića sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog apostola Tome u Bečićima

Nakon čitanja Jevanđelja prazničnu besjedu je proiznio jeromonah Rafailo (Boljević), iguman manastira Podmaine i rekao, između ostalog, da mi hrišćani, iako živimo u svijetu, ne moramo biti potčinjeni njegovim zakonima.

Sjedinjeni sa svetinjom hrama i Liturgijom, možemo disati potpuno novi vazduh, živjeti novu realnost, realnost budućeg vijeka, onog Božijeg carstva koje nam se, evo, i jutros otkrilo. I zato treba da se radujemo, ne bilo kako nego vrlo visoko, i vrlo duboko, i vrlo široko jer je široki i visoki, i u ljubavi i u promislu duboki Bog Onaj koji nas oradošćuje. Zato naša radost ne može biti bilo kakva, ona karnevalska, feštađunska, nego Božija, liturgijska radost, crkvena radost“, rekao je otac Rafailo.

Na kraju Liturgije Vladika Kirilo je kazao da je Sveti Stefan živio u mnogo težem vremenu od našega.

Pritiješnjeni smo sa svake strane, međutim, nemojmo misliti da je naše vrijeme teže. Sveti Stefan Štiljanović i njegova supruga živjeli su u veoma teško vrijeme, posle pada srpskog carstva i despotovine“, podsjetio je on.

Nakon Litugije, u porti crkve Svetog apostola Tome održana je praznična akademija na kojoj je o Svetom despotu Stefanu Štiljanoviću besjedio profesor Cetinjske Bogoslovije đakon Pavle Lješković.