Vladika Metodije

Vladika Metodije: Nepotrebno dizanje tenzija zbog radova u manastiru Gornji Brčeli, biće sve s Božjim blagoslovom i u saglasju sa zakonom

Episkop dioklijski g. Metodije kazao je danas u manastiru Gornji Brčeli, da je nepotrebno dizanje tenzija zbog radova na grobnici mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru Gornji Brčeli, te da će sve biti završeno s Božjim blagoslovom i u saglasju sa zakonima države Crne Gore.

“Ovo je vrijeme koje je osjetljivo, ne samo u Mitropoliji trenutno, jer Mitropolija je, kao što znate, u žalosti zbog mitropolitovog upokojenja, nego i zbog situacije u cijelom crnogorskom društvu koja je rovita i u nekom vakuum stanju. I sad zbog spleta nekih nespretnih okolnosti bojim se da neko ne uzme da dodatno nabija tenzije i pritisak u društvu kada nam je to najmanje potrebno”, kazao je on novinarima nakon protesta dijela mještana Crmnice u Gornjim Brčelima zbog radova na grobu mitropolita Arsenija Plamenca.

Dodao jer da sve to što se desilo u krugu manastira nije ništa tako alarmantno niti zlonamjerno da bi neko tu vidio razlog da bi se dizala tolika ujdurma oko cijele priče.

“Jer, ovo je manastir o kome sestre i cijela Mitropolija brinu decenijama i sve što se radilo u njemu, radilo se na unapređenje ove svetinje, nikako ne na njeno skrnavljenje”, kazao je on.

Vladika je kazao da sve što se u manastiru ubuduće bude radilo biće u saglasnosti s Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odnosno sa svim nadležnim institucijama.

“Tako da je sad ovo vrijeme u kojem je najmanje potrebno dizanje tenzija i ove bure i nemira”, rekao je Episkop dioklijski.

Na novinarsko pitanje šta je sada urađeno, Vladika je rekao da je trebalo da se stavi krst na grobnu ploču mitropolita Arsenija Plamenca.

“I sad, da bi se na krst stavio natpis, treba da znamo da li samo on tu počiva ili ima više njih koji su tu sahranjeni. Zbog toga se podigla ploča. Ali, sve će se raditi u saglasnosti sa nadležnima. Nama je u interesu da sve bude onako kakav je Božji blagoslov i kako nalaže zakon ove države”, zaključio je Vladika Metodije.

Zoran Leković, predsjednik Udruženja Crmničana “13. jul” rekao je da je došao do informacije nekolicine mještana da je došlo do iskopavanja grobnog mjesta radi utvrđivanja identiteta sahranjenih u njemu.

“Pretpostavio sam da tu treba da budu samo Crmničani, međutim, vidim da među učesnicima protesta ima i ljudi sa strane. Ovo je malo neprijatna situacija.Mi Crmničani uvijek smo bili oani i svojoj Crkvi i svojoj državi i uvijek smo znali pametno i umno razmišljamo. I upravo sam došao kao predsjednik Udruženja da, ukoliko bi bilo kakvih ekscesa, kao predsjednik stanem između jednih i drugih i da pokušamo da problem razjasnimo upravo ovako kako to radi naš Vladika”, rekao je Leković.

Nikola Klisić, predsjednik Crkvene opštine crmničke rekao je takođe da problem treba rešavati na “neki najbezbolniji način”.

“Mi Crmničani ne želimo svađu i ne treba nam svađa između nas”, rekao je Klisić i pozvao sve Crmničane da zajednički rešavaju sve probleme i da ovaj problem prepuste nadležnima.

Radosav Rajo Vojinović