Jan 2019 Svetosavska Akademija Na Zabljaku 4

Vladika Metodije: Sveti Sava se sa Hristom poistovjetio i Hristov identitet ponio

Ime: 31.01.2019 Svetosavska besjeda Vl.Metodija - Zabljak; Opis: Svetosavska akademija na Žabljaku Tip: audio/mpeg

Na Žabljaku je, u utorak 29. januara 2019, u sali Centra za kulturu, održana Svetosavska akademija, koju je blagoslovio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, a prisustvovao joj je, zajedno sa brojnim Žabljačanima, predsjednik Opštine Veselin Vukićević.

Jan 2019 Svetosavska Akademija Na Zabljaku 2Brojnu publiku, učesnike programa i goste iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije mileševske, pozdravio je nadležni Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, čestitajući Svetosavsku svečanost i veliki jubilej – osam vjekova od osnivanja Srpske Pravoslavne Crkve.

Taj događaj je, po Vladikinim riječima, najdublji oslonac naše istorije bez kojeg se ne može zamisliti cjelokupno djelo Svetog Save.

„Sve što je Sveti Sava činio na prosvetnom, kulturnom, zakonodavnom i planu objedinjavanja svog naroda, sve se to sažima u osnivanje Crkve. U Nikeji je Sava hirotonisan za prvog arhiepiskopa srpskog i dobio blagoslov da osnuje samostalnu Crkvu u srpskim zemljama. Došavši u otadžbinu preuzeo je veliko djelo osnivanja episkopija i, na području današnje Crne Gore, osnovao tri episkopije Zetsku, Budimljansku i Humsku“, kazao je Vladika Joanikije.

Žabljak je u to vrijeme, podsjetio je Episkop, pripadao Humskoj episkopiji, a Budimljanskoj je sjedište bilo gdje i danas, u manastiru Đurđevi Stupovi.

„Savini učenici su bili svetogorci i duhovnici iz manastira Studenice, gdje su se predhodno obučili duhovnosti i pismenosti, upoznali pravoslavnu teologiju i osposobili se za veliko djelo apostolske službe. Iz prvobitnih 11 episkopija naša Crkva se razgranavala kroz vjekove i danas ih ima 38. Nije dovoljno imati samo strukturu institucija u državi ili Crkvi, nego tim institucijama treba dati život, dati duše, žrtve, ljubavi, a to ne može bez prave istinske vjere“, rekao je Preosvećeni Episkop.

Naglasio je da se kult Svetog Save u Crnoj Gori nije nikada uvozio odnekuda. On se ovdje razvijao isto kao što se razvijao u Srbiji i Bosni.

„Ovdje je on svijetlio duhovnošću i kulturnom kroz sve vjekove. Velika je tradicija svetosavske pismenosti, osvjedočena kroz naše najveće svetinje, manastir Moraču, crkvu Svetih apostola Petra i Pavla na Limu, Đurđeve Stupove, Cetinjski manastir, Pivski manastir i sve ostale svetinje. To nas je i održalo do dana današnjeg. U školstvu knjaževine Crne Gore, kada je Crna Gora dostigla najveći stepen svog ugleda u novije vrijeme, postojali su predmeti srpski jezik, srpska istorija, vjeronauka. Svi ti predmeti izučavali su djelo Svetog Save, a i sam kralj Nikola pred kraj svoje vladavine napisao je opširnu himnu posvećenu Svetom Savi“.

„To moramo da znamo u ovim današnjim vremenima kada se sve iskrivljava namjerno, nenamjerno, zbog neznanja, zbog zaborava, vrlo često ima i loših namjera. Treba da znamo gdje smo i da ne obraćamo mnogo pažnje ukoliko idemo pravim putem, sve će to drugo otpasti i proći kao magla“, poručio je Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Svetosavsku besjedu izgovorio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dioklijski G. Metodije, koji je kazao da je Sveti Sava naš identitet, osnovna vrijednost i temeljni smisao.

U kulturno-umjetničkom programu učestovali su: Beogradski muški hor, kojim diriguje đakon Vladimir Rumenić, guslar Goran Perović Cuca, učenici Srednje škole „17. septembar“ iz Žabljaka, etno-pojac Jelena Ristić, Guslarsko društvo ,,Vojvoda Momčilo“, a srdačnim aplauzom publika je podravila nastup najmlađih, sestre Katarina i Martina Vuković, odrecitovale su pjesmu posvećenu Svetom Savi.