Vladika raško prizrenski g. Teodosije stigao je u Orahovac 1

Vladika raško-prizrenski Teodosije uz svoj verni narod u Orahovcu

Ime: 31.05.2023-VLADIKA TEODOSIJE-ORAHOVAC; Opis: Vladika raško-prizrenski Teodosije uz svoj verni narod u Orahovcu Tip: audio/mpeg

Vladika raško-prizrenski g. Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom sveukupne situacije na Kosovu i Metohiji.

 

Jutros su na srpskim kućama, automobilu i garaži osvanuli grafiti “UĆK”, a vladika je kako kaže, čim je video odlučio da dođe u Orahovac. Njega je u porti crkve dočekalo više desetina meštana, koji su se brzo okupili čim su čuli da dolazi.

Vladika je u crkvi održao besedu u kojoj je kazao da pre svega treba da imamo ljubav i da je ljubav najjače oružje koje možemo da imamo.

“Znam da nigde nije lako ali Gospod je rekao, ne boj se malo stado. Upravo te reči se odnose na vas ovde. Šta znači malo stado? Malo brojčano ali ne malo što se tiče važnosti i značaja. Gospod kaže imaćete nevolje u svetu ali se ne bojte ja sam sa vama u sve dane. To je Božje obećanje a Gospod uvek ispuni to što obeća tako da nikada ne treba da pomislimo da smo sami i da smo ostavljeni, naročito naša crkva koju ne čine samo sveštenici i monasi već i sav verni narod. Ono što je značajno u životu, a naročito kada su neke opasnosti i iskušenja, da budemo pripravni, da budemo smireni, da budemo trpeljivi i što je najvažnije pored tog mira kojeg treba da imamo u sebi da imamo ljubav, onu Božansku ljubav koju nam je On podario, jer sa tom ljubavlju apostoli su pokorili celi svet i proširili crkvu po celoj vaseljeni. Tako da je to najjače oružje koje možemo da imamo. A čovek je najslabiji kad mrzi, pa zato oni koji mrze, oni koji hoće da grade sreću, svoju budućnost na nepravdi, na oduzimanju prava drugih , na raznim postupcima koji nisu ljudski, nisu po Bogu, oni ne mogu imatiu nikakvu budućnost. Tako se ne gradi sreća ni sebi, ni porodici, ni deci, ni društvu. Jednostavno mržnja je kao ona rđa na metalu koja čini da taj metal sam od sebe nestaje. Tako i čoveka koji ima mržnju, ta mržnja će ga pojesti“.

„Treba da imamo ljubav prema svima jer Gospod je rekao ljubite i neprijatelje svoje , jer je to pobeda, ne u nekom svetovnom smislu već u onom Božjem, jer onaj koji ima mir i ljubav, nema mržnju i ne želi zlo drugome, taj ima budućnost. Tako je Gospod sa krsta rekao oče oprosti im jer ne znaju šta rade, oni koji su ga raspeli, pljuvali, šamarali, On se molio za njih, i vidite da je na kraju istina i pravda pobedila. Gospod je pobedio smrt a nama je dao tu moć i tu silu da volimo i ljubimo druge, i da opstajemo, da pobeđujemo i da imamo budućnost. To je paradoksalno, to ljudi ovog sveta ne razumeju, ali Sveti koji imaju Boga u sebi znaju i na kraju prepuštaju Bogu sud, da on određuje i sudi a naše je samo da imamo veru u Boga a kad to imamo Bog će učiniti ono što je za nas najbolje. I kad mislimo da nije dobro i kad stradamo onda Gospod okrene to na dobro“.

„Znam da je noćas bilo grafita nekih, da su oskrnavili lik Novaka Đokovića ali to je vazda bilo i biće i nemojte da vas iznenađuje. Ako smo opredeljeni da živimo na Kosovu i Metohiji, da živimo u Prizrenu, Orahovcu i drugim mestima onda moramo u napred da se pripremimo strpljenjem da imamo trpljenjei i to je možda neka cena koju plaćamo zato što živimo na ovim prostorima. Ali živeći na ovim prostorima mi primamo i platu, platu za sve to što nosimo i podnosimo i ta plata će od Boga i od našeg roda stalno stizati. Treba samo da se molimo Bogu i da istrajavamo”- poručio je vladika u besedi.

Po završetku besede, vladika je deci podelio čokoladice, a zatim je razgovarao sa meštanima Orahovca o svakodnevnom životu i problemima sa kojima se suočavaju. Poručio je da će Crkva uvek biti uz svoj verni narod i da će se on kao vladika uvek truditi i činiti sve što je u njegovoj moći i pomagati svom narodu onoliko koliko mu Gospod dozvoli. Ipak, pored svih loših vesti i dešavanja u proteklim danima, vladiku je u Orahovcu dočekala i jedna lepa vest, a to je da su sveštenik Milan Stanojević i njegovi parohijani danas započeli radove u crkvi kako bi je pripremili za freskopisanje. Vladika Teodosije nije krio zadovoljstvo zbog toga i izrazio je nadu da će crkva Uspenja Presvete Bogorodice zasijati u punom sjaju.

Besjedu Vladike Teodosija u orahovačkoj crkvi snimio Dimitrije Radić novinar Radio Goraždevca


 

Novi grafiti su jutros osvanuli na nekoliko mesta u Orahovcu.

 

Na automobilu Dobrivoja Đorića je crnom masnom farbom ispisan grafit “UČK”.

Vlasnik automobila je grafit primetio ujutru kada je pratio ćerku u školu i slučaj prijavio KPS policiji koja je obavila uviđaj.

“Nisam video ko je uradio, ali sam jutros kad sam pošao da vodim ćerku u školu video natpis na autu, koji nas je uznemirio. Policija je došla na moj poziv, obavila uviđaj i pozvali me da u stanici dam izjavu”, rekao je Dobrivoj Đorić.

Grafiti su ispisani na još nekoliko kuća u ulicama oko crkve u Orahovcu među kojima su kuće Radiše Lukića koji živi u toj kući i na kući Zorana Kujundžića u kojoj nema žitelja.

Dobrivoju Đoriću je brat Đorđe kidnapovan 1998. godine, Radiši Lukiću brat Radivoje 1999. godine.

Svi incidenti sa grafitima u Orahovcu koji su se dogodili u poslednja dva dana, dogodili su se u blizini crkve koja je centar okupljanja Srba u ovom gradu.

Foto: Radio Goraždevac
Izvor: Radio Goraždevac