Ubijeni Neduzni Srpski Mladici U Pandi

Воштаница вјечној младости са пећке Бистрице

Име: 14.12.2018 RADMILA SUGOVIC UBISTVO U PANDI; Опис: Са Радмилом Шуговић разговарали смо о злочину у "Панди“ Тип: audio/mpeg

Воштаница вјечној младости са пећке Бистрице

Са Радмилом Шуговић разговарали смо о злочину у “Панди“

 

На данашњи дан, прије 20 година, тог кобног 14. децембра 1998. године у кафићу „Панда”, у Пећи погођено је само срце града Пећи и његових српских становника, када су убијени су ученици Иван Обрадовић (14), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (17), Зоран Станојевић (17), Драган Трифовић (17) и студент Иван Радевић (24). Маскирани терористи су хладно и прецизно поубијали младиће у средњошколском кафићу, а затим, готово без трагова, нестали.

О страдању дјечака, догађајима након овог злочина који је означио је почетак најгорег периода у историји Пећи и завршио се једним од најбруталнијих етничких чишћења модерног доба. разговарали смо са Пећанком сестром Радмилом Шуговић дугогодишњем предсједницом Кола српских сестара у Пећи.

Злочин у ,,Панди“ је покренуо лавину, рушењем гробова Шиптари су показали да Србима овдје нема живота и повратка. Радмила говори и о одласку Срба из Пећи, којим је нестао је  и један посебан менталитет Пећанаца

Радмилу смо питали и гдје су данас уништене породице пострадалих, ко о њима брине и шта је држава урадила да им олакша живот?

Ово је наша воштаница Ивану, Вукоти, Светислави, Зорану, Драгану и још једном Ивану, шесторици дјечака, тој јединој српској младости која вјечно остаје у распетој Пећи…да нас подсјећа…да нас опомиње…Вјечан им спомен!