pomen otac Momčilo

Zaupokojena liturgija i pomen ocu Momčilu Krivokapiću

Ime: 06. 09. 2020 Otac Mijajlo Backovic Pomen ocu Momu; Opis: Zaupokojena liturgija i pomen ocu Momčilu Krivokapiću Tip: audio/mpeg

“Ono što je Mojsije bio Jevrejima, to je otac Momo bio svim Bokeljima i svim pravoslavnim Srbima u Crnoj Gori”, ocijenio je danas  u liturgijskoj besjedi otac Mijajlo Backović, paroh gornjogrbaljski.

Zaupokojena liturgija i pomen protojereju-stavroforu Momčilu Krivokapiću, arhijerejskom protoprezviteru bokokotorskom, služeni su danas u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice na Gradskom groblju u Škaljarima, gdje su 30. aprila ove godine sahranjeni njegovi zemni ostaci, nakon što je dan prije iznenada usnuo u Gospodu u 76. godini zemaljskog života.

Obraćajući se nad porodičnom grobnicom oca Moma, otac Backović je podsjetio na vrijeme kada je Mojsije preko Crvenoga mora izveo iz egipatskog ropstva svoj narod, 40 godina sa njima lutajući po pustinji, slušajući glas Gospodnji.

„I na kraju Gospod ga dovede i izvede na goru Navav, koja u prevodu znači Nebo, i pokaza mu obećanu zemlju, ali ga tu upokoji i on nije ušao nikada u Jerusalim.

Ovih dana nakon nedjelje i ova priča o Mojsiju dobila je svoj smisao u mom srcu. Kada sam prije više od 15 godina, zahvaljujući ocu Momu otišao i obišao Svetu zemlju zajedno sa njim, najveći utisak na njega, a to svi mi koji smo bili s njim smo znali, ostavila je Sinajska pustinja i Gora sinajska. I do danas mi nije bilo jasno zašto pored svih tolikih svetih mjesta, pustinja na njega ostavi tako jak utisak. A on je svoj narod vodio, i zato sa pravom upoređujem Mojsija i njega, kroz duhovnu pustinju Crne Gore 50 godina i Gospod ga je doveo i izveo na ovu goru na kojoj mi danas stojimo, na ovo Nebo, na ovaj Navav ovdje i pokazao mu litije, pokazao mu obećanu zemlju i slobodu, a onda ga uzeo u svoje naručje.

Oče Momo, tvoja duša je slobodu osjetila kada si izašao pred lice svoga Stvoritelja kojeg si vjerno služio, a tvoje tijelo evo danas hvala Bogu počiva u slobodnoj Boki, u slobodnoj Crnoj Gori, za koju si cijeli svoj život dao.

Ono što je Mojsije bio Jevrejima, to je otac Momo bio svim Bokeljima i svim pravoslavnim Srbima u Crnoj Gori.

U vrijeme kada je on došao ovdje je bila pustinja slična onoj kroz koju smo pješačili, razgovarajući o tome on i ja, penjući se na goru Sinaj.

Ta duhovna pustinja pomalo je prerastala u onu neopalimu kupinu kod koje je Mojsije prvi put čuo glas Božji. Ta kupina dala je svoga ploda, a taj plod ste vi braćo i sestre, koji ste došli ovdje da na ovaj dan njegove godišnjice rukopoloženja sa Njim proslavimo, on u Carstvu nebeskom, a mi u slobodi u slobodnoj Boki i slobodnoj Crnoj Gori.

Oče Momo, hvala ti u ime sve ove omladine koja je ovdje došla i koja nas je pozvala, zahvalna tvoja omladina. Hvala ti u ime svih bogoslova koje si učio kako treba biti čovjek prije svega. Hvala ti u ime svih ovih ljudi, predstavnika bratstava pravoslavne omladine:Miholjskog zbora, Matice Boke, Srpske narodne garde, koju si ti htio da obnoviš. Mlade ljude koji su uz tebe rasli i od tebe sve naučili. Hvala ti u njihovo ime, a oni su najbolji znak da dobro drvo samo dobre plodove može davati, a oni su rodili plodove sa drveta koje si ti zasadio u Boki kotorskoj.

Hvala ti oče Momo, i neka ti je srećna sloboda koju si toliko želio, a mi ćemo se truditi da dsotojanstveno, onako kako si ti to radio 50 godina svoje službe, čuvamo tvoj zavjet, a tvoj zavjet je uvijek bio ljubav i opraštanje. I uvjek je to bila mudrost, ali i nepokolebljiva borba bez uzmicanja, jer si znao da iza tvojih nogu, iza tvojih leđa smo mi, tvoja djeca i tvoja svetinja i zato se nikada nisi povukao.

Hvala ti za sve to oče Momo. I hvala svima vama, mladim ljudima i svim ostalim koji ste došli danas. Hvala vam što se sjećate oca Moma. I evo, svi mi mu danas obećavamo da nikada nećemo ustuknuti, da nikada nećemo napraviti korak nazad, nego da će svaki naš korak biti korak naprijed, kao što to on uvijek radio i da se nećemo uplašiti , jer u našim srcima živi od danas sloboda, a tamo gdje je sloboda tu je i ljubav, a tamo gdje su sloboda i ljubav tu ne može strah da se useli.

I zato neustrašivi naslednici oca Moma, omladino divna Boke Crne Gore, neustrašivi borci za slobodu, neka vam je svima sreća sloboda. Hristos voskrese“, poručio je otac Mijajlo Backović.

Izvor: SPCO Kotor

Foto: Andrea Ševaljević