Završena ovogodišnja Prizrenska letnja Duhovna škola

Olivera Radić o posjeti polaznika Prizrenske ljetnje duhovne škole Kosovu i Metohiji

Ime: 23.072019 Olivera Radic Duhovna skola; Opis: Olivera Radić o posjeti polaznika Prizrenske ljetnje duhovne škole Kosovu i Metohiji Tip: audio/mpeg

U nedelju 21. jula na praznik Svetog Prokopija polaznici Prizrenske letnje duhovne škole molitveno su učestvovali na Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je u manastiru Visoki Dečani služio Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski G. Teodosije uz sasluženje igumana Save (Janjića) i ostalih dečanski sveštenoslužitelja. Po pročitanom Svetom Jevanđelju otac Sava je besjedio o prazniku, ali se i osvrnuo  na krštenje četiri djevojke koje su u okviru Ljetnje duhovne škole došle na Kosovo i Metohiju.

Neposredno prije liturgije obavljeno je krštenje četiri djevojke polaznice ove škole u manastirskoj kapeli, koje su se potom sa svojim kumovima pridružile liturgiji u velikoj dečanskoj crkvi.

Novokrštene djevojke ali i ostali polaznici Duhovne škole i vjernici prisutni na Liturgiji su se pričestili, a na kraju bogosluženja osveštano je slavsko žito koje je prinijeto Svetom Prokopiju, a za zdravlje i spasenje sabrata manastira Dečani oca Prokopija.

O Svetom velikomučeniku Prokopiju besedio je preosvećeni Vladika na kraju liturgije i čestitao imendan ocu Prokopiju, rekavši da je otac Prokopije lišen očinjeg vida, ali da i ljudi koji su fizički slijepi često bolje vide Boga od onih kojima je Bog dao vid.   On je dodao i to da će polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole iguman Sava uručiti  priznanje sa potpisom nadležnog episkopa kao uspomenu na ovu školu, na susret sa svetinjama ali i kao podsjećanje da treba da nastave život u duhu pravoslavne vere i da opet posete Kosovo i Metohiju.

Još dugo su studenti sa svojim vjeroučiteljima posle liturgije razgovarali sa igumanom Savom na čardaku manastirskog konaka, a potom i za trpezom ljubavi. Mnogo pouka i odgovora na pitanja su dobili. Prije nego što su krenuli u manastir Pećku Patrijaršiju Olivera Radić novinar i profesor iz Orahovca snimila je razgovore sa nekima od ovih divnih mladih ljudi.

Ona je najprije razgovarala sa Milanom Denčićem. Interesantan je podatak da školu ne mogu da pohađaju isti studenti dva puta, tako ja je Jelena Kuželka koja je krštena prošle godine u okviru ove škole, sama došla na Kosovo i Metohiju da bi se priključila ostalim polaznicima, i sa sobom dovela i dvije svoje rođene sestre da se krste.

Img 20190718 135523Olivera je razgovarala i sa Milicom Popović, Marijom Kalenić i Aleksom Cakićem.

Polaznici Ljetnje duhovne škole su  18. jula posetili Orahovac i posle posete crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, gdje su razgovarali sa parohom Veljom Stojkovićem, svratili su i u dom porodice Olivere Radić. Olivera je iskoristila ovaj dio njihovog boravka da razgovara sa vjeroučiteljem Darkom Nikolićem.