Завршена овогодишња Призренска летња Духовна школа

Оливера Радић о посјети полазника Призренске љетње духовне школе Косову и Метохији

Име: 23.072019 Olivera Radic Duhovna skola; Опис: Оливера Радић о посјети полазника Призренске љетње духовне школе Косову и Метохији Тип: audio/mpeg

У недељу 21. јула на празник Светог Прокопија полазници Призренске летње духовне школе молитвено су учествовали на Светој архијерејској литургији коју је у манастиру Високи Дечани служио Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије уз саслужење игумана Саве (Јањића) и осталих дечански свештенослужитеља. По прочитаном Светом Јеванђељу отац Сава је бесједио о празнику, али се и осврнуо  на крштење четири дјевојке које су у оквиру Љетње духовне школе дошле на Косово и Метохију.

Непосредно прије литургије обављено је крштење четири дјевојке полазнице ове школе у манастирској капели, које су се потом са својим кумовима придружиле литургији у великој дечанској цркви.

Новокрштене дјевојке али и остали полазници Духовне школе и вјерници присутни на Литургији су се причестили, а на крају богослужења освештано је славско жито које је принијето Светом Прокопију, а за здравље и спасење сабрата манастира Дечани оца Прокопија.

О Светом великомученику Прокопију беседио је преосвећени Владика на крају литургије и честитао имендан оцу Прокопију, рекавши да је отац Прокопије лишен очињег вида, али да и људи који су физички слијепи често боље виде Бога од оних којима је Бог дао вид.   Он је додао и то да ће полазницима Призренске летње духовне школе игуман Сава уручити  признање са потписом надлежног епископа као успомену на ову школу, на сусрет са светињама али и као подсјећање да треба да наставе живот у духу православне вере и да опет посете Косово и Метохију.

Још дуго су студенти са својим вјероучитељима после литургије разговарали са игуманом Савом на чардаку манастирског конака, а потом и за трпезом љубави. Много поука и одговора на питања су добили. Прије него што су кренули у манастир Пећку Патријаршију Оливера Радић новинар и професор из Ораховца снимила је разговоре са некима од ових дивних младих људи.

Она је најприје разговарала са Миланом Денчићем. Интересантан је податак да школу не могу да похађају исти студенти два пута, тако ја је Јелена Кужелка која је крштена прошле године у оквиру ове школе, сама дошла на Косово и Метохију да би се прикључила осталим полазницима, и са собом довела и двије своје рођене сестре да се крсте.

Img 20190718 135523Оливера је разговарала и са Милицом Поповић, Маријом Каленић и Алексом Цакићем.

Полазници Љетње духовне школе су  18. јула посетили Ораховац и после посете цркви Успења Пресвете Богородице, гдје су разговарали са парохом Вељом Стојковићем, свратили су и у дом породице Оливере Радић. Оливера је искористила овај дио њиховог боравка да разговара са вјероучитељем Дарком Николићем.