Zdravko Krivokapić

Zdravko Krivokapić: Mitropolit Amfilohije je preporodio duhovno biće Crne Gore

Ime: 31.10.2020 Zdravko Krivokapic Intervju; Opis: Mitropolit Amfilohije je preporodio duhovno biće Crne Gore Tip: audio/mpeg

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore kazao je večeras da osjeća bol koja je prirodna i ljudska ali u istu ruku i radost što je poznavao jednog velikana kakav je bio blaženopočivši mitropolit Amfilohije:

„Ako bismo gledali istorijski to je sigurno treća ličnost koja je od svetog Petra cetinjskog obilježila Crnu Goru. Ono što je mitropolit radio je Nebesko djelo. On je došao kao Božiji izaslanik u Crnu Goru i duhovno je preporodio.“ kazao je g.Krivokapić.

On je dodao da je mitropolit iskazivao ljubav prema svakome jer je svjedočio ljubav Gospodnju koja nema granice i nas je stalno učio da u čovjeku gledamo biće Gospodnje i da, kad tako budemo gledali nećemo pogriješiti:

„Njegov put je put čitavog Hrišćanstva. To je put od raspeća do vaskrsenja. I taj početak je upravo raspeće koje je doživio u svojoj najmilijoj rodnoj Crnoj Gori ali je uspio to da preokrene u vaskrsenje ne samo kroz saborni hram Hristovog vaskrsenja već vaskrsavajući svaku dušu pojedinačno i privodeći je da ide prema onome što je najvažnije a to je put spasenja“.

Zdravko Krivokapić je istakao kao bivši profesor bogoslovije na Cetinju koliko je blaženopočivši mitropolit volio Cetinje koje je posmatrao kao tron svetog Petra cetinjskog čiji je bio dostojni naslednik:

„On je bio svjedočanstvo Crne Gore i zato svaki građanin, bez obzira kako je do sada osjećao, osjetio je da je otišao čovjek poslije koga je nastupila jedna praznina koju ćemo morati da nadgrađujemo da bi svi imali ono što nam je on pružao a to je nevjerovatnu brigu i molitvu. On je neprestano bio u molitvi pogotovo sada kada je Crna Gora dočekala slobodu 30.avgusta, slobodu za koju je on bio posebno vezan kao najveći dar od Boga. Potrebno je istaći da je do poslednjeg trenutka mitropolit Amfilohije živio za to da se ta sloboda nadgradi, učini boljom i kvalitetnijom kako bi oslobođeni građani prodisali punim plućima a tada bi i duhovno biće Crne Gore bilo onakvo kakvo je on želio“ rekao je na kraju intervjua Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.