Žička hrisovulja dodeljena pesniku Radu Tanasijeviću

Žička hrisovulja dodeljena pesniku Radu Tanasijeviću

Pesnik Rade Tanasijević, iz Draževca kod Obrenovca, dobitnik je ovogodišnje Žičke hrisovulje. Ugledna pesnička nagrada, tradicionalno je uručena na Preobraženje u manastiru Žiča, čime je završen i 31. Duhovni sabor.

 

Žički duhovni sabor Preobraženje 2022. posvećen je pesniku Radu Tanasijeviću. Za sebe kaže da živi u istom selu, na istom brdu, u kući svog rođenja pre 59 godina. To je selo Draževac kod Obrenovca. Poezija mu je jedini način odlaska iz mesta odakle je. Objavio je nekoliko zbirki pesama za odrasle i decu.

„Mislim da ljudi koji ne pišu poeziju, koji čak i ne čitaju poeziju, žive pesnički. Zašto. Zato što tu Edejsku sliku koju su poneli iz detinjstva čuvaju u sebi jer ona čuva njihov unutrašnji i duhovni svet“, kaže Rade Tanasijević, dobitnik Žičke hrisovulje.

Pesme Rada Tanasijevića zastupljene su u antologijama savremenog srspkog pesništva i prevođene su na španski, nemački i poljski jezik. A živi od zemljoradnje i mukotrpnog rada.

„Rade Tanasijević je istinski, nepatvoreni pesnik zemlje koja podrazumeva i taj folklor u podlozi. Ali i traganje za arhetipskim situacijama i slikama u svojoj svakodnevici“, navodi Dragan Hamović, predsednik žirija 31. Žičkog duhovnog sabora.

Velika zlatopečatna hrisovulja pesniku je uručena u manastiru Žiča. Prvi put za 31 godinu koliko traju Žičke duhovne svečanosti, nagrada je novčana. U muzičkom delu učestvovao je ansambl „Heruvima“, a stihove je govorio glumac Nebojša Dugalić.

IZVOR: RTS