SveteaNovomučenica Bosiljka

Žitije Svete Novomučenice Bosiljke Pasjanke

Ime: 26.10.2019 Zitije Bosiljke Pasijanke; Opis: Žitije Svete Novomučenice Bosiljke Pasjanke Tip: audio/mpeg

U horu Srba koji se kao mučenici upisaše,
i krvlju svojom zemlju Kosovsku natopiše,
posebno sija Bosiljka, devojčica smerna.

Meseca oktobra u 13. dan (26. po novom kalendaru) vršimo spomen svete i svake hvale dostojne mučenice Bosiljke, za Hrista Boga smelo postradale na Srpskom Kosovu u devetnaestom veku.

Ova sveta Hristova djeva, nezlobiva i prostodušna, za zemaljsku otadžbinu imaše od davnina čuveno selo Pasjane, kraj Gnjilana, na Lazarevom Kosovu. U pobožnoj i siromašnoj porodici rastući, vaspitavana je u svakoj vrlini.

Odlikujući se poslušanjem i trudoljubljem, ovu mladu devojku, dok je u jesen pomagala pri sakupljanju drva ocu i bratu, oteše trojica arnauta, neprijatelji Hristove vere, i htedoše je pomuslimaniti.

Kako je ona to odlučno odbijala, i pored mnogih muka, jasno ispovedivši svoju čvrstu veru u Gospoda Isusa Hrista, ne pristade na drugog izabranika, osim Onoga, Koji ju je Svojom najslađom ljubavlju neizrecivo zaručio.

Kraj reke Lapaštice mnogim mukama umorena i na kraju konjima rastrgnuta, dušom uziđe u Nebeske bračne odaje da se sa Ženikom Hristom večno raduje. Njene svete mošti uzidane su uz stub hrama u njenom rodnom mestu Pasjanu.

Molitvama Svete Novomučenice Bosiljke, Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas. Amin.