Zivojin Rakocevic 2

Živojin Rakočević povodom današnjeg upada prištinske policije na sjever KiM: Beograd shvatio da je politika razgraničenja poražena

Ime: 28.05.2019 Zivojin Rakocevic; Opis: Beograd shvatio da je politika razgraničenja poražena Tip: audio/mpeg

Kad god na Kosovu i Metohiji imate iole miran period, elite na vlasti moraju da puštaju neku određenu količinu haosa i krvi da bi se imao privid da se nešto radi, da nešto postoji, da žive te njihove institucije, rekao je Radio-Svetigori direktor Kulturnog centra u Gračanici Živojin Rakočević komentarišući jutrošnji upad prištinskih policijskih snaga na sjever KiM.

Kazao je da Srbi južno od Ibra sa velikom pažnjom prate ta dešavanja, jer su, po njegovim riječima, oni u dužem periodu prolazili kroz ta stanja kroz koja sada, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma prolaze Srbi sjeverno od Ibra.

„To je vrlo komplikovana situacija. Prije par dana smo imali izlazak na izbore u te četiri opštine na sjeveru Kosova, a danas imamo upad specijalaca. Srbi na KiM se nalaze u jednom užasnom procijepu da gube svoje slobode i da su svakim danom ovakvim akcijama bliži tom depresivnom, trpnom stanju u kom se mi južno od Ibra nalazimo jedan jako dug period. Ali, ovdje na jugu je do čudesnioh granica razvijeno naše strpljenje i trpljenje. Međutim, ovakvi šokovi dodatno utiču na to kako vam izgleda dan, zašto se sve to dešava, kome je sve to potrebno i da li je moguće da imamo minimalno normalan život“, rekao je on.

Rakočević kaže da je ljudima na sjeveru KiM teško zato što se mijenja jedan koncept slobode.

„Oslonjenost na Beograd se u institucijama izgubila. Oni su imali svoje institucije, imali su sud, imali su policiju, imali su autonomiju odlučivanja, a danas vidimo da jedinica ROSU, ili kako se već zovu ti specijalci mogu da ušetaju kad god hoće. Oni tako, zapravo, potvrđuju ono što je potpisano Briselskim sporazumom i dogovorima usmenim ili bilo kakvim. Oni, jednostavno, obilježavaju teritoriju“, objasnio je Rakočević.

Naglasio je da su se ljudi na sjeveru KiM bunili i protiv prištinskih registarskih tablica i protiv dokumenata i protiv represije, ali je njihov otpor lomljen u svakom trenutku i lomi se i danas.

„Ali ta priroda slobode sjevera KiM, u koju smo mi odavde, južno od Ibra gledali kao u jednu svijetlu tačku koja se izborila za svoju autonomiju, lagano se gasi. To je taj osnovni problem“, naglasio je on.

Tvrdnju Ramuša Haradinaja kako ovom akcijom oni hapse kriminalce, Rakočević je nazvao specifičnim paradoksom.

„To je vrhunac apsurda, vrhunac nenormalnog života. Zamislite Ramuša Haradinaja koji hapsi kriminalce – on koji je oličenje nesreće ovoga prostora, i Srba i Albanaca, i uzurpacije sloboda i normalnoga života. On govori da hapsi kriminalce“, kaže Rakočević.

On smatra da i međunarodna zajednica i zvanični Beograd moraju raskrstiti s tim mogu li s ovakvim kriminalizovanim i populističkim elitama dovesti do tzv. konačnog rešenja kosmetskog problema.

„Konačno rešenje je zastrašujući termin iz Drugog svjetskog rata koji se danas, poslije toliko vremena obnavlja na Kosovu i Metohiji. To, navodno treba da dovede do relaksacije odnosa i normalnog života. To nije moguće, to nije realno, to nije u prirodi ni ovog prostora, ni Srba i Albanaca, ni svetinja koje mi ovdje čuvamo za cijelo čovječanstvo, a ne samo za nas“, kaže on.

Rakočević naglašava da opštu nesigurnost srpskog življa na KiM dodatno povećava „ta nesrećna i potpuno nepoznata“ priča o razgraničenju koju zagovara jedan dio beogradskih elita.

Na pitanje koliko ovakvi potezi daju vjetar u leđa zagovornicima politike razgraničenja, Rakočević je odgovorio da je ideja o novoj granici u osnovi uvijek ideja da ste spremni da proizvedete haos i da se ne može razgraničiti ono što nikada u istoriji nije bilo razgraničeno.

„To nije normalno, ali elite van života, van vrijednosti, pod strašnim pritiskom međunarodne zajednice pokušavaju da izvedu nekakvu vrstu razgraničenja ili podjele, koja bi mogla da se kasnije predstavi kao pobjeda. Međutim, znamo da se suštinski ne radi o tome. Radi se, prosto, o nekoj vrsti amputiranja važnih vrednosnih, kulturoloških, nacionalnih, duhovnih činjenica našeg naroda. To, prosto, nije moguće uraditi, nije prirodno… Jasno je da je Beograd to shvatio i da je ta politika poražena“, zaključio je Rakočević.

P. Božović/ R. Vojinović