Mitropolit Amfilohije posjetio prvojerarha Crkve Slovačke i čeških zemalja Arhiepiskopa presovskog Rastislava

Mitropolit Amfilohije posjetio prvojerarha Crkve Slovačke i čeških zemalja Arhiepiskopa presovskog Rastislava

Ime: 15.08.2017 Mitropolit Svete trojice grad Svidnik; Opis: "15.08.2017_Mitropolit_Svete trojice_grad Svidnik". Objavljeno: 2017. Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije je u sklopu svoje posjete Crkvi u Slovačkoj  u prisustvu Arhiepiskopa mihalovsko-košickog g. Georgija u ponedjeljak, 14. avgusta u gradu Presovu posjetio prvojerarha autokefalne Pravoslavne crkve Slovačke i čeških zemalja Njegovo Blaženstvo Arhiepiskopa  i Mitropolita presovskog g. Rastislava.

Mitropolit Amfilohije je poglavara Crve Slovačke i čeških zemalja posjetio na poziv Blaženjejšeg g. Rastislava s kojim je u mitropolitskoj rezidenciji u Presovu razgovarao o izuzetnom značaju prošlogoišnjeg Velikog i Svetog Sabora Pravoslavne crkve na Kritu u čijem radu su obojica aktivno učestvovali. Razgovarali su takođe i o ostalim temama važnim za savremeni život Pravoslavne crkve.

Prethodno je Mitropolit Amfilohije prvo posjetio crkvu Preobraženja Gospodnjeg u selu Vozdisovce koje se nalazi u blizini grada Mihalovca, a zatim imanje u blizini sela Dargov koje je porodica Hodovanec priložila za gradnju prvog pravoslavnog manastira u Slovačkoj. Manastir će biti posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, a manastirska crkva će imati izgled lovćenske crkve Svetog Petra Cetinjskog. Mitropolit Amfilohije se na mjestu gdje je planirana gradnja manastira pomolio Bogu i blagoslovio ovaj bogougodni poduhvat pravoslavnih ovoga mjesta.

Nakon posjete Blaženjejšem Mitropolitu Rastislavu, Vladika Amfilohije je u gradu Svidnik posjetio hram Svete Trojice. U pitanju je novi hram koji su oslikali srpski ikonopisci. Tu ga je sa vjernim narodom dočekao i poželio mu dobrodošlicu starješina hrama.

Mitropolit Amfilohije je zablagodario na dobrodošlici i besjedio o svom duhovnom ocu Svetom Justinu Ćelijskom, koji je ovdje svojevremeno dolazio.

Treći dan posjete Pravoslavnoj crkvi Slovačke i čeških zemalja završen je obilaskom sela Ladomir, gdje je na manastirskom groblju odslužio pomen monasima, osnivačima i priložnicima nekadašnje manastirske obitelji Svetog Jovana Počajevskog.