Djeca Sa Kim 4

Дјеца са Косова и Метохије љетују на приморју Црне Горе

Име: 05.06.2021 Djeca sa KiM na moru; Опис: Дјеца са Косова и Метохије љетују на приморју Црне Горе Тип: audio/mpeg

Група малишана са Косова и Метохије, њих око 50, на путу ка Сутомору, гдје ће провести своје љетовање, посјетила је у суботу 5. јуна 2021. манастир Ђурђеве Ступове

Дјеца из косовско-метохијских енклава, из Општина Ново Брдо и Витина, љетоваће на црногорском приморју захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије, хуманитарној организацији „Српска солидарност“ из Београда и НВО Православно братство „Ступови“.

Djeca Sa KimПоменуте организације су, према ријечима Бранка Антића из „Српске солидарности“, покренуле акцију под називом “Косово је срце наших срца“ са циљем да омогуће љетовање за око 200 малишана из енклава са Косова и Метохије који ће на црногорском приморју боравити у четири смјене.

Прва група малишана, јутрос, је на путу ка Сутомору, на кратко свратила у Беране. Дјеца, узраста од трећег до седмог разреда основне школе, у пратњи са наставним особљем, дочекани су, у манастиру Ђурђеви Ступови, добродошлицом, осмјехом и љубављу. Сачекало их је братство Манастира и вјерни народ Берана, који су, заједно са локалном Туристичком организацијом, припремили пригодно послужење за наше малене хероје, чуваре најсветије српске земље Косова и Метохије.

Већини ове дјечице ово ће бити прилика да први пут бораве на мору и, уопште, изађу из енклава у којима, са ограниченим кретањем и угроженом безбједошћу, непрестано бораве, наводи Мићо Ралевић, из Православног братства „Ступови“.

Следећа група ће, такође, у Сутомору, од 12. јуна боравити седам дана, а долазак треће и четврте смјене планиран је у септембру, највјероватније у Херцег Новом. Са дјецом у пратњи су наставници из њихових школа, педијатар и представници организација Српска солидарност и Ступови. За све њих биће организована и исхрана, дружења, излети до Острога и Подгорице, како би се са што љепшим и топлијим успоменама вратили у средине у којима бораве.