Архиепископ Георгије

Архиепископ Георгије из Словачке: Митрополија је на удару тоталитарне власти која жели да понови комунистичку тортуру

Архиепископ Георгије из Словачке: Митрополија је на удару тоталитарне власти која жели да понови комунистичку тортуру

Његово високопреосвештенство архиепископ михаловско-кошицки г. Георгије из Православне Цркве чешких и словачких земаља предводио је тридесетдругу „Интернет литију“ која се одржала синоћ у продукцији радија „Светигора“.

„Поздрав за јунаке из Црне Горе, који се боре за своје светиње, за христоподобну златну слободу и слободу вјероисповијести, за Крст часни и ваше прађедовске светиње“ – овим ријечима је владика Георгије поздравио све окупљене на новом онлајн сабрању које је емитовано на страницама „Не дамо светиње“ и телевизији „Нови“.

„Сви православни у Словачкој знају за ситуацију у Црној Гори, и сви се молимо за вас и побједу Цркве у Црној Гори“ рекао је владика Георгије и додао да су сви били шокирани када су били приведени Митрополит Амфилохије и Владика Јоаникије. „Тада смо у храмовима држали молебне поводом ситуацији у Црној Гори и за избављење наших отаца“ рекао је владика Георгије први човјек Цркве у Словачкој.

„Хоће ли нам се у 21. вијеку поновити комунизам? Хоће ли се укинути демократија?“ упитао се арихепископ Георгије рекавши да смо тортуру која пријети Цркви у Црној Гори доживјели сви ми из земаља некадашњег источног блока. Владика Георгије сматра да су мотиви за ово поступање власти у Црној Гори исти као и некада у комунизму. „Они желе да одузму светиње од вјерника како би истјерали народ из Цркве“ додао је високи гост из Словачке закључивши да овакав Закон нема шансе.

„Никаква државна власт нема право на насиље према својим грађанима“ рекао је владика коментаришу паралелно ситуацију у Црној Гори и Бјелорусији. „Насиље какво видимо у Бјелорусији видјели смо и у Црној Гори“ рекао је владика додавши да Црква треба да буде мјесто дијалога међу супростављеним странама.

Архиепископ Георгије је нагласио да постоји шира опасност за црногорско друштво. „Зашто хоће један човјек или једна власт да одузима Цркву? Шта жели да направи? Одузимајући Цркви мјесто култа они одузимају свом народу културу!“ упозорио је владика Георгије.

„Бранећи светиње од камена ви браните своје право да будете свети!“ нагласио је владика захваливши Богу за снагу који даје народу у Црној Гори.

Владика михаловско-кошицки г. Георгије рекао је да не моће бити помена да се такви Закони могу примијенити у Словачкој или било којој земљи Европске Уније. „То се гарантује Уставом и Законом“ потврдио је владика Георгије за „Интернет литију“.
„Не допустите да у овом вијеку се понавља тешко тоталитарно комунистичко наслеђе“ нарочито је подвукао владика Георгије додавши да се са диктатуром мора стално борити јер „тоталитаризам постоји у глави у мишљењу, у начину како гледамо на свијет око себе“.

„Бог ће дати! Црква ће побиједити!“ закључио је Његово високопреосвештенство архиепископ михаловско-кошицки г. Георгије из Православне Цркве чешких и словачких земаља.

ђакон Павле Божовић