Mitropolit Gornji Brceli

Монашење и Литургија у манастиру Горњи Брчели, богослужио Митрополит Амфилохије

Име: 17.08.2020 Mitropolit besjeda - Brceli; Опис: Ми смо миомир Христов Тип: audio/mpeg

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Горњи Брчели у Црмници.

Пред почетак Литургије Владика Амфилохије је замонашио послушнице ове свете обитељи Монику и Гордану, којима је дао монашка имена Еликонида и Јелена.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је подсјетио на ријечи апостола Павла: Ми смо миомир Христов.

“Ове његове ријечи упућене ученицима у Ефесу упућене су свима који се у Његово име крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога и који предају себе Њему на жртву живу на начин на који је Он себе предао за спасење свијета, за спасење рода људскога”, рекао је Владика.

Додао је да се тај велики Божји дар нарочито пројавио кроз свете Божје људе.

“Пројавио се кроз њих од пророка, апостола – па до наших времена”, казао је он.

Подсјетио је да данас прослављамо Светих седам отрока ефеских.

“Који су заиста миомир, не само града Ефеса него, ево, читаве васељене. Њих седморица, који су себе жртвовали за Господа, који нијесу устукнули пред насиљем него су сви крв своју пролили за Господа да би их Господ удостојио да се у пећини тамошњој похране и ту буду око 200 година. А с обзиром да је и у оно вријеме и кроз сву историју било људи који су сумњали у васкрсење Христово и у васкрсење мртвих у вјечни живот, онда су они и васкрсли и били свједоци још овдје на земљи живога Христовога васкрсења”, казао је Владика..

Додао је да данас прослављамо и Светог Козму Етолскога.

“Дивнога и чудеснога Христовог апостола, који је од дјетињства предао себе Господу и који је отишао у Свету Гору и тамо се подвизавао. Али је у оно вријеме било мало свједока Христових, неуко свештенство је било у свијету, и он је молио Господа да га учини проповиједником Јеванђеља народу Божјем. Али, није то радио по својој жељи, него је отишао код цариградског патријарха да тражи од њега благослов. Па и то му је било мало, него је отишао код јерусалимског патријарха да и тамо добије благослов и онда се вратио и проповиједао Господа у Јањини у другој половини осамнаестога вијека”, подсјетио је Митрополит Амфилохије.

Рекао је да је Свети Козма Етолски проповиједао и у нашим крајевима и да је мученички пострадао.

“Погубљен је Свети Козма Етолски, али га је Господ прославио”, истакао је Митрополит Амфилохије.

Рекао је да је монашење посебан благослов данашњег сабрања у Горњим Брчелима.

“Да наше двије сестрице приме благи јарам Христов. Чуле су наша нова Еликонида и Јелена тај глас Господњи, одрекле су се себе, узеле су крст свој и у срце своје и на груди своје и у биће своје га уградиле. И тиме су обновиле и тајну крштења”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да је монашење заиста почетак новога живота и потврда оне тајне коју примамо у тајни крштења.

“Наша досадашња Моника примила је небеску покровитељку Свету Еликониду, велику и дивну Христову дјеву, која је жртвовала себе, од дјетињства принијела себе Христу Богу на дар, мученички пострадала за Христа Господа. А примила је то име преко наше мати Еликониде, која је такође, као дијете од дванаест година отишла у манастир”, рекао је он.

Досадашњу Гордану – нова Јелену, рекао је Владика, сад је Господ исцијелио од гордости.

“Примила је смирење и име Јелене Дечанске. Рођена је у Пећи тјелесно, па ево и духовно се рађа у Пећи и на Косову. То је њен призив”, казао је Митрополит Амфилохије.

На крају богослужења Митрополит Амфилохије је новим монахињама пожелио да их Бог укријепи, да имају крепост, мудрост, знање и све оно што им је Господ подарио у данашњем светом чину пострига и примања анђелског лика.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић