Mitropolit Gornji Brceli

Monašenje i Liturgija u manastiru Gornji Brčeli, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Ime: 17.08.2020 Mitropolit besjeda - Brceli; Opis: Mi smo miomir Hristov Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Gornji Brčeli u Crmnici.

Pred početak Liturgije Vladika Amfilohije je zamonašio poslušnice ove svete obitelji Moniku i Gordanu, kojima je dao monaška imena Elikonida i Jelena.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit crnogorsko-primorski je podsjetio na riječi apostola Pavla: Mi smo miomir Hristov.

“Ove njegove riječi upućene učenicima u Efesu upućene su svima koji se u Njegovo ime krštavaju u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i koji predaju sebe Njemu na žrtvu živu na način na koji je On sebe predao za spasenje svijeta, za spasenje roda ljudskoga”, rekao je Vladika.

Dodao je da se taj veliki Božji dar naročito projavio kroz svete Božje ljude.

“Projavio se kroz njih od proroka, apostola – pa do naših vremena”, kazao je on.

Podsjetio je da danas proslavljamo Svetih sedam otroka efeskih.

“Koji su zaista miomir, ne samo grada Efesa nego, evo, čitave vaseljene. Njih sedmorica, koji su sebe žrtvovali za Gospoda, koji nijesu ustuknuli pred nasiljem nego su svi krv svoju prolili za Gospoda da bi ih Gospod udostojio da se u pećini tamošnjoj pohrane i tu budu oko 200 godina. A s obzirom da je i u ono vrijeme i kroz svu istoriju bilo ljudi koji su sumnjali u vaskrsenje Hristovo i u vaskrsenje mrtvih u vječni život, onda su oni i vaskrsli i bili svjedoci još ovdje na zemlji živoga Hristovoga vaskrsenja”, kazao je Vladika..

Dodao je da danas proslavljamo i Svetog Kozmu Etolskoga.

“Divnoga i čudesnoga Hristovog apostola, koji je od djetinjstva predao sebe Gospodu i koji je otišao u Svetu Goru i tamo se podvizavao. Ali je u ono vrijeme bilo malo svjedoka Hristovih, neuko sveštenstvo je bilo u svijetu, i on je molio Gospoda da ga učini propovijednikom Jevanđelja narodu Božjem. Ali, nije to radio po svojoj želji, nego je otišao kod carigradskog patrijarha da traži od njega blagoslov. Pa i to mu je bilo malo, nego je otišao kod jerusalimskog patrijarha da i tamo dobije blagoslov i onda se vratio i propovijedao Gospoda u Janjini u drugoj polovini osamnaestoga vijeka”, podsjetio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je Sveti Kozma Etolski propovijedao i u našim krajevima i da je mučenički postradao.

“Pogubljen je Sveti Kozma Etolski, ali ga je Gospod proslavio”, istakao je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je monašenje poseban blagoslov današnjeg sabranja u Gornjim Brčelima.

“Da naše dvije sestrice prime blagi jaram Hristov. Čule su naša nova Elikonida i Jelena taj glas Gospodnji, odrekle su se sebe, uzele su krst svoj i u srce svoje i na grudi svoje i u biće svoje ga ugradile. I time su obnovile i tajnu krštenja”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Naglasio je da je monašenje zaista početak novoga života i potvrda one tajne koju primamo u tajni krštenja.

“Naša dosadašnja Monika primila je nebesku pokroviteljku Svetu Elikonidu, veliku i divnu Hristovu djevu, koja je žrtvovala sebe, od djetinjstva prinijela sebe Hristu Bogu na dar, mučenički postradala za Hrista Gospoda. A primila je to ime preko naše mati Elikonide, koja je takođe, kao dijete od dvanaest godina otišla u manastir”, rekao je on.

Dosadašnju Gordanu – nova Jelenu, rekao je Vladika, sad je Gospod iscijelio od gordosti.

“Primila je smirenje i ime Jelene Dečanske. Rođena je u Peći tjelesno, pa evo i duhovno se rađa u Peći i na Kosovu. To je njen priziv”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije je novim monahinjama poželio da ih Bog ukrijepi, da imaju krepost, mudrost, znanje i sve ono što im je Gospod podario u današnjem svetom činu postriga i primanja anđelskog lika.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović