Arhimandrit Damjan Cvetković

Arhimandrit Damjan Cvetković: Sloboda koju ste izvojevali, najveće je čudo milosti Božije koje sam doživeo!

Ime: 11.10.2020 arhimandrit Damjan; Opis: Arhimandrit Damjan Cvetković Tip: audio/mpeg

U nedjelju, 11. oktobra, sa početkom u 8 časova, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici odslužena je Sveta Liturgija.

Svetom Liturgijom načalstvovao je arhimandrit Damjan Cvetković, sekretar eparhijskog Upravnog odbora Eparhije žičke. Sasluživali su mu arhimandrit Sava Ilić lični sekretar Episkopa žičkog, prezviter Aleksandar Jevtić glavni urednik časopisa ,,Žički Blagovesnik” i paroh pri crkvi sv. Save u Kraljevu, kao i svešteno bratstvo Sabornog hrama: protojereji-stavrofori: Dragan Mitrović i Dalibor Milaković, protojerej Miladin Knežević, Mirčeta Šljivančanin, Branko Vujačić, kao i protođakon Vladimir Jaramaz i đakon Natanilo sabrat Manastira Sv. Simeona Mirotočivog na Nemanjinoj Obali u Podgorici.

Uvaženi gosti iz Eparhije žičke se ovih dana nalaze u posjeti Crnoj Gori i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj po blagoslovu Preosvećenog Episkopa žičkog g. Justina i Visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

Oovm prilikom, sabranom vjernom narodu se pastirskim i praznično-nadahnutim slovom obratio arhimandrit Damjan Cvetković.

On je u početnom dijelu svog pastirskog obraćanja preniop molitvene pozdrave i blagoslov Preosvećenog Episkopa žičkog g. Justina, te je poželio i brzo ozdravljenje Visokopreosvećenog Mitropolita g. Amfilohija od strane korona virusa:

,,Draga braćo i sestre velika mi je radost biti ovde sa vama u ovom veličanstvenom hramu. Još veću čast i radost daje mi ta divna obaveza da vam prenesem molitvene pozdrave Preosvećenog vladike žičkog Justina sa trona Svetoga Save, Svetog Nikolaja Žičkog i mnogih svetih otaca. Vladika Justin  neprestano je molitveno pratio sva dešavanja u Crnoj Gori i u svemu vas molitveno i na svaki drugi način podržavao. Evo, poslao je nas trojicu sveštenoslužitelja i jednoga brata da ovde sa bratsvom ovoga hrama i sa svima vama zajedno se pomolimo Gospodu za zdravlje i brzo i uspešno isceljenje Visokopreosvećnog Mitropolita i Arhiepiskopa g. Amfilohija. Neka mu Gospod podari mnogo godina da u zdravlju vodi svoju crkvu i da zajedno sa svima vama priziva mnoga čudesa Božija.”

Otac Damjan je takođe naglasio da je podgorički Saborni hram divno čudo Božije, baš kao što je to i sloboda koju je po njegovim riječima narod Crne Gore izvojevao uz Božiju pomoć i postojanošću, vjerom i istrajnošću:

,,Ovaj predivni Hram ne mogu nikako drugačije da shvatim osim kao divno čudo Božije, a ono što se desilo u našoj Svetoj Crkvi – sloboda koju ste izvojevali, najveće je čudo milosti Božije koju sam ja do sada doživeo. Čudo je izvesno i milost je izvesna, ali ste tu milost i to čudo vi braćo i sestre sa svojim pastirima i arhipastirom izmolili. Vi ste od Gospoda svojom postojanošću, verom, istrajnošću, naoružani krstom, ikonama i barjacima izmolili to od Gospoda.”

U drugom dijelu svog obraćanja, otac Damjan se dotakao stuštinske pouke iz Jevanđelkse priče o čudesnom ribarenju, te je akcentovao da ono što nas Gospod poučava kroz ovu jevanđelsku priču jeste to da kada uložimo trud i staranje i vjeru, potpunu vjeru i uvjerenje u Njegovu svemoć – sve će se ostvariti kako treba u našem životu i na našem životnom putu:

“Čuli smo u današnjem Svetom Jevanđelju po Luki o takozvanom čudesnom ribarenju. I ovde takođe vidimo čudo milosti Božije. Kaže u Svetom Jevnđelju da kada Gospod pozva Petra da izađe na dubinu i baci mrežu, Sveti apostol Petar mu odgovara: ,,ali Gospode svu noć smo lovili a ništa nismo ulovili”, e tako nastaju čudesa milosti Božije.

Dakle, i pored sveg znanja i iskustva koje su izobilno posedovali, oni ipak ništa nisu ulovili. Kroz ovu priču Gospod nam daje da shvatimo da samo i jedino blagodat i milost Njegova daje dobre rezultate i dobre darove. Ali, tu milost i tu blagodat mi moramo da prizovemo i neprestano prizivamo trudeći se i istrajavajući, bivajući postojani. Nakon tog truda koje su i učenici Njegovi projavili, Gospod nagrađuje svoje apostole bogatim ulovom. Time njima i svima ljudima na svetu pokazuje da tada kada uložimo trud i staranje i veru, potpunu veru i uverenje u Njegovu svemoć – sve će se ostvariti kako treba.” 

“Neka bi nam Gospod dao razuma i vere da shvatimo da se od nas traži samo istrajnost i uverenje da će Gospod učiniti ono što je najbolje.” – zaključio je otac Damjan.

Boris Musić
Foto & video: Boris Musić