Арно Гујон

Арно Гујон: Француски хуманитарци дочекали Нову годину са Србима из Велике Хоче

Арно Гујон, француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске НВО “Солидарност за Косово” и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, честитајући Нову годину истакао је да 2021. година почиње као и претходна: у знаку солидарности, уз подсећање на свом Фејсбук профилу, да је на Косово стигао традиционални божићни конвој француске хуманитарне организације “Солидарност за Косово” (@solidaritekosovo) за Србе на Косову и Метохији”.

“Наши француски волонтери су синоћ, после дугог дана дељења хуманитарне помоћи, дочекали Нову годину са Србима из Велике Хоче у Метохији. Чујем да је атмосфера била весела и да је чувено метохијско вино било укусно. Данас се конвој наставља, делиће се козе, овце, краве и наравно пакетићи за најмлађе. Срећна Нова година драги пријатељи.”

Француски волонтери су прије пар дана стигли без проблема на Косово, где ће у наредних неколико дана обићи велики број угрожених породица и дистрибуирати помоћ вредну 100.000 евра. Претодних дана су поделили пакетиће за децу, школски прибор и нову гардеробу, као и мала крда коза, оваца и крава породицама које се баве сточарством у каменичком и новобрдском крају.

„У години када вас задеси тешка епидемиолошка ситуација, бројне административне потешкоће и константна неизвесност, наша жеља да у најтежим тренуцима будемо са српским народом у енклавама мора да буде већа од свих препрека. То је посебно важно када знамо да изолација са којом се суочава цели свет у јеку епидемије коронавируса, већ 20 година, представља болну свакодневницу за Србе на Косову и Метохији“, поручио је г. Гујон на свом Фејсбук профилу  и закључио: “Наше опредељење је да будемо са тим храбрим људима који не одустају упркос свему. Угледајући се на њих и на њихову борбу, ни ми нећемо одустати.”