Премијер Кривокапић

Премијер Кривокапић: Митрополит најзначајнија личност послије Његоша

“Усвајањем измјена Закона о слободи вјероисповијести стављена је тачка на све размирице у Црној Гори и надам се да ће то бити почетак помирења грађана ове државе. Народ је још једном побиједио. Политичка корупција, којој је и овога пута прибјегао ДПС, желећи да Скупштину доведе у пат позицију, није успјела. То је доказ да Устав више није у надлежности ДПС-а, него грађана”, рекао је у специјалном новогодишњем интервјуу за “Глас Српске” предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

Коментаришући изборе одржане 30. августа 2020. године, на којима је поражен режим ДПС-а послије 30 година владавине, премијер Кривокапић је рекао да се овом народу први пут се десила слобода те да је то највећи искорак.

Одговарајући на питање колики је губитак за њега лично, али и за Црну Гору, недавно упокојење блаженопочившег Митрополита Амфилохија, премијер је оцијенио да ћемо сви више цијенити нашег Митрополита након његовог упокојења.

“Он је био вансеријска личност, која је, по мом мишљењу, најзначајнија послије Његоша. Оставио је бројна дјела, нека су видљива, нека невидљива, као и све у животу, али она видљива представљају свједочанство, које је неизбрисиво. Не само у његовим бројним књигама које је издао, теолошким расправама које је имао, него и овим видљивим земаљским, а то су прије свега обновљене цркве и манастири и два велелепна храма, у Подгорици и Бару. Та лична димензија је посебан осјећај који човјек не може да искаже просто ријечима. И можда је тај мој и његов загрљај послије побједе на изборима најбоље свједочанство нашег односа”, закључио премијер Кривокапић у новогодишњем интервјуу за “Глас Српске”.

 

Mitropolit I Zdravko KrivokapicНакон изборне ноћи у којој је опозиција у Црној Гори прогласила побједу на парламентарним изборима у већини црногорских градова, професор Здравко Кривокапић, који је предводио коалицију “За будућност Црне Горе”, дошао је у Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје га је дочекао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Приликом тог сусрета је узео благослов од Високопреосвећеног владике, а након тога су се заглили. Ова слика Митрополита Амфилохија и будућег премијера Здравка Кривокапића је обишла цио свијет.

Приредила: Весна Девић