Premijer Krivokapić

Premijer Krivokapić: Mitropolit najznačajnija ličnost poslije Njegoša

“Usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti stavljena je tačka na sve razmirice u Crnoj Gori i nadam se da će to biti početak pomirenja građana ove države. Narod je još jednom pobijedio. Politička korupcija, kojoj je i ovoga puta pribjegao DPS, želeći da Skupštinu dovede u pat poziciju, nije uspjela. To je dokaz da Ustav više nije u nadležnosti DPS-a, nego građana”, rekao je u specijalnom novogodišnjem intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Komentarišući izbore održane 30. avgusta 2020. godine, na kojima je poražen režim DPS-a poslije 30 godina vladavine, premijer Krivokapić je rekao da se ovom narodu prvi put se desila sloboda te da je to najveći iskorak.

Odgovarajući na pitanje koliki je gubitak za njega lično, ali i za Crnu Goru, nedavno upokojenje blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, premijer je ocijenio da ćemo svi više cijeniti našeg Mitropolita nakon njegovog upokojenja.

“On je bio vanserijska ličnost, koja je, po mom mišljenju, najznačajnija poslije Njegoša. Ostavio je brojna djela, neka su vidljiva, neka nevidljiva, kao i sve u životu, ali ona vidljiva predstavljaju svjedočanstvo, koje je neizbrisivo. Ne samo u njegovim brojnim knjigama koje je izdao, teološkim raspravama koje je imao, nego i ovim vidljivim zemaljskim, a to su prije svega obnovljene crkve i manastiri i dva velelepna hrama, u Podgorici i Baru. Ta lična dimenzija je poseban osjećaj koji čovjek ne može da iskaže prosto riječima. I možda je taj moj i njegov zagrljaj poslije pobjede na izborima najbolje svjedočanstvo našeg odnosa”, zaključio premijer Krivokapić u novogodišnjem intervjuu za “Glas Srpske”.

 

Mitropolit I Zdravko KrivokapicNakon izborne noći u kojoj je opozicija u Crnoj Gori proglasila pobjedu na parlamentarnim izborima u većini crnogorskih gradova, profesor Zdravko Krivokapić, koji je predvodio koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, došao je u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje ga je dočekao Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Prilikom tog susreta je uzeo blagoslov od Visokopreosvećenog vladike, a nakon toga su se zaglili. Ova slika Mitropolita Amfilohija i budućeg premijera Zdravka Krivokapića je obišla cio svijet.

Priredila: Vesna Dević