Viber Image 2019 03 10 , 22.00.31

Baćuška Agapit (1966-2019)

Ime: 12.03.2019 O ocu Agapitu; Opis: "12.03.2019 O ocu Agapitu". Tip: audio/mpeg

U sredu, 6. marta, rano ujutru, u mestu Čile Čiko u Patagoniji, upokojio se veliki podvižnik i istinski pokajnik, arhimandrit Agapit (Tairov). Zaupokojenu liturgiju i opelo služio je Episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Kirilo, a sasluživao mu je jerej Dušan Mihajlović, starešina parohije Svetog Nikolaja Žičkog u Santjagu de Čile. Za pevnicom se nalazio rođeni brat oca Agapita, monah Jovan.

U petak ujutru vladika Kirilo i otac Dušan su preuzeli zemne ostatke oca Agapita i pripremili ga za opelo i sahranu. Zatim je u prisustvu vernih čada oca Agapita, odslužena Zaupokojena liturgija i opelo. U podne, kovčeg sa njegovim telom položen je na lijepom, izdvojenom mestu na lokalnom groblju u Čile Čikou…

Odmah posle sahrane vladici se obratio jedan od prisutnih lokalnih meštana, poštovalaca oca Agapita, i zamolio vladiku da krsti njega i njegovu porodicu, što je vladika Kirilo sa zadovoljstvom prihvatio. Krštenje Huana, Elizabete i njihovog sina Vilijama, obavljeno je istog popodneva u privremenom hramu manastira Vaskrsenja Hristovog.

Ali, ni to nije bio kraj. Brat oca Agapita, Timon, izrazio je želju i spremnost da nastavi započeto delo svoga brata, pa je te iste večeri obučen u malu shimu, sa imenom Jovan, u čast praznika Prvog i drugog obretenja glave Svetog Jovana Preteče, koji se praznovao sledećeg dana.

Tako je, voljom Božijom, u isti dan obavljen ispraćaj jednog velikog podvižnika, trostruko krštenje i monašenje.

O životu oca Agapita razgovarali smo sa njegovim sinom g.Romanom Tairovim i sa njegovim dugogodišnjim sabratom monahom Melhisedekom iz manastira sv.Arhangela Mihaila u Bijelićima blizu Tivta gdje je blaženopočivši otac Agapit bio nastojatelj.