Viber Image 2019 03 10 , 22.00.31

Баћушка Агапит (1966-2019)

Име: 12.03.2019 O ocu Agapitu; Опис: "12.03.2019 O ocu Agapitu". Тип: audio/mpeg

У среду, 6. марта, рано ујутру, у месту Чиле Чико у Патагонији, упокојио се велики подвижник и истински покајник, архимандрит Агапит (Таиров). Заупокојену литургију и опело служио је Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило, а саслуживао му је јереј Душан Михајловић, старешина парохије Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чиле. За певницом се налазио рођени брат оца Агапита, монах Јован.

У петак ујутру владика Кирило и отац Душан су преузели земне остатке оца Агапита и припремили га за опело и сахрану. Затим је у присуству верних чада оца Агапита, одслужена Заупокојена литургија и опело. У подне, ковчег са његовим телом положен је на лијепом, издвојеном месту на локалном гробљу у Чиле Чикоу…

Одмах после сахране владици се обратио један од присутних локалних мештана, поштовалаца оца Агапита, и замолио владику да крсти њега и његову породицу, што је владика Кирило са задовољством прихватио. Крштење Хуана, Елизабете и њиховог сина Вилијама, обављено је истог поподнева у привременом храму манастира Васкрсења Христовог.

Али, ни то није био крај. Брат оца Агапита, Тимон, изразио је жељу и спремност да настави започето дело свога брата, па је те исте вечери обучен у малу схиму, са именом Јован, у част празника Првог и другог обретења главе Светог Јована Претече, који се празновао следећег дана.

Тако је, вољом Божијом, у исти дан обављен испраћај једног великог подвижника, троструко крштење и монашење.

О животу оца Агапита разговарали смо са његовим сином г.Романом Таировим и са његовим дугогодишњим сабратом монахом Мелхиседеком из манастира св.Архангела Михаила у Бијелићима близу Тивта гдје је блаженопочивши отац Агапит био настојатељ.