Ostrog Praznik

Bdenije uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog

Ime: 12.05.2019 MITROPOLIT BDENIJE OSTROG; Opis: "12.05.2019_ MITROPOLIT_BDENIJE OSTROG". Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije služio je sa sveštenstvom svečano bdenije u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u subotu 11.maja 2019. ljeta Gospodnjeg, uz molitveno učešće Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i Mitropolita ternopoljskog i kremeneckog Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata g. Sergija i Preosvećenog Episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog g. Kirila, te brojnog sveštenstva, monaštva i više hiljada vjernika.

Tokom službe vjernici su u neprekidnoj koloni pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjelivaju mošti Ostroškog Čudotvorca.

Pozdravljajući sabrane radosnim pozdravom Hristos Vaskrse, Mitropolit Amfilohije je kazao da je čovejk biće koje traži ne samo hljeba koji daje prolazni život, nego vječni život i da pije vode kojom se napaja, ali i one koja otiče u život vječni.

Mitropolit Akatist Ostrog– Ovo sabranje ovdje pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog je svjedočanstvo te žeđi. Nijeste vi braćo i sestre došli radi tjelesne gladi i da se napojite tjelesne vode, jer toga imate mnogo više kod svojih kuća nego ovdje, ali to što ste došli ovdje u ovu Božiju pustinju gdje dolaze takve duše vjekovima, to je svjedočanstvo da ste žedni te Vode, žive Vode, koja otiče u život vječni i da ste gladni toga Hljeba, Hljeba života, Hljeba koga se hrani čovjekovo srce, čovjekov um, čovjekova duša – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je to Hljeb za koji je Hristos rekao ”Ja sam Hljeb života i ko jede od ovoga Hljeba neće umrijeti, nego će živ biti”.

Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom Mitropolit Amfilohije je čitao u ponoć pored njegovih svetih moštiju.

Galerija fotografija-link