Krstenje Niksic

Благодат Световасилијевског Сабора у Никшићу

Благодат и дејство Духа Светога, на данашњем величанственом Световасијевском Сабору у Никшићу, пројавила се и у чину крштења и миропомазања новог члана Цркве Христове

Чудо Божије и чудо Светог Василија Острошког Чудотворца, слава му и милост, учинило је да брат Салвадор-Салватор Алтијери, подстакнут благодаћу која се на њега и на многе излила, прими Свету тајну крштења и миропомазања у најстаријој цркви у Никшићу, храму Светих првоврховних Апостола Петра и Павла у Никшићу.

Ова црква посвећена Светим Апостолима налази се на старом градском гробљу, у непосредној близини Саборног храма Светог Василија Острошког.

Салвадор Алтијери, је поријеклом Италијан, рођен је у Америци у Њујорку, као и неколико генерација његових предака. Живи у Њујорку и са православљем се сусрео преко своје дјевојке, Александре Сарић, која је завршила факултет у Сједињеним Америчким државама.

Прије тога није био члан ни једне религије и сам је изразио жељу да се крсти у Православној Цркви.

Свете тајне крштења и миропомазања обавио је свештеник Милосав Јовановић, парох у Бијелом Пољу на енглеском језику, који је завршио Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу и Богословски факултет Светог Саве у Либертивилу.

Кум на крштењу Салвадору био је господин Милоица Ђукановић, црквењак цркве Светих Апостола Петра и Павла.

Овим чудом Световасилијевског сабора у Никшићу, потврдило се као и безброј пута до сада, да за Цркву Христову не постоје границе, већ да је љубав Божија та која спаја и надахњује све људе добре воље који хоће да иду путем истине, правде и заједништва.

Новокрштеном брату у Христу Салвадору – Салватору, честитамо крштење и његовом куму Милоици Ђукановићу кумство, да их благодат љубави и силе Божије прати у све дане њихових живота, да узрастају у мјери раста висине Христове, у све дане свог живота, и да се са радошћу сјећају овог дивног и благословеног дана, Световасилијеског сабора љубави Божије, када су мошти угодника Божијег равноапостолног Светог Василија Острошког Чудотворца походиле град Никшић.

Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре