Prizren 3

Bogojavljenje u Prizrenu

Ime: 20.01.2020 Bogojavljenje u Prizrenu; Opis: Bogojavljenje u Prizrenu Tip: audio/mpeg

U prisustvu petnaestak vjernika iz Prizrena i Orahovca, u malenoj crkvi Svetog Đorđa, koju su krajem 15. i početkom 16. vijeka podigli braća Runović, pa je poznata i kao Runovića crkva, smještenoj u istoj porti sa prizrenskom Sabornom crkvom, posvećenom istom Svetitelju, u nedjelju 19. nauara 2020. godine služena je Bogojavljenska liturgija.

Svetu službu Božiju služili su otac Isidor, prorektor Prizrenske Bogoslovije i paroh prizrenski Jovan Radić. Za pjevnicom, sa mati Zlatom bile su Milica Đorđević i njena majka Evica.

Otac Isidor je proizneo besjedu po pročitanom Jevanđelju.

Malo prizrensko stado, se okupilo u svojoj crkvi, gdje se i najčešće okuplja poslednjih dvadeset godina i iz koje se šadrvanom razleže crkveno zvono i raznosi vijest da su Srbi još uvek tu, u malom broju, ali ih ima… Prepoznajem među njima najstarije baku Svetlanu i deda Adama, i  nešto mlađe od njih Milevu i Ljilju, tu je i Vlada kojem su došli i neki prijatelji na par dana pa ih je doveo u crkvu, nekoliko radnika Bogoslovije, popadija… Svi se okupili da  prinesu molitve Bogu na ovaj veliki Gospodnji praznik, da prime Sveto Pričešće, prisustvuju osvećenju Bogojavljenske vodice, i istu u flašicama, za to donijetim iz svojih kuća raštrkanim po raznim dijelovima Prizrena, ponesu i čuvaju kao blagoslov i lijek od raznih bolesti, u svome domu.

Da podsjetim da su bogoslovci još par dana na raspustu, inače kad su oni tu crkva se napuni i u Prizrenu za naše ljude je malo ,,življe“.

Olivera Radić