Bogojavljensko osvećenje rijeka u Podgorici

Bogojavljensko osvećenje rijeka u Podgorici

Na praznik Bogojavljenja, pravoslavno bogoslužbeno predanje nalaže da se izvrši čin Velikog osvećenja vode, i to ne samo u hramovima, već i na rijekama i morima. U skladu sa tim sveštenici podgoričke Crkvene opštine osveštali su danas rijeke Ribnicu i Moraču.

Čin osvećenja izvršili su protojerej Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnim podgoričko-danilovgradski, protojerej Mirčeta Šljivančanin, starješina Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, protojerej-stavrofor Mileta Kljajević, jerej Velimir Bugarin, jeromonah Amfilohije, sabrat manastira Svetog Simeona Mirotočivog, i đakon Ivan Crnogorčević.

Ovećenje je izvršeno bez uobičajenog masovnog prisustva naroda. S obzirom na aktuelnu epidemijsku situaciju, plivanje za Časni krst nije moglo biti održano. Ipak, da tradicija bogojavljenskog plivanja ne bi bila skroz prekinuta, manja grupa momaka je zaplivala hladnom Moračom.

Po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, podgorička Crkvena opština je u ime dugogodišnjih hrabrih plivača uručila novčani prilog Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore, na kojoj se liječe oboljeli od korona virusa.

Bog se javi! Vaistinu se javi!