Otac Igor Balaban

Цетиње с љубављу Светитељу Сави

Име: 27.01.2020 Savindan Cetinje; Опис: Цетиње с љубављу Светитељу Сави Тип: audio/mpeg

Велики број вјерника, а нарочито дјеце, окупило се да литургијски прославе свога оца и заштитника Светог Саву

Светом литургијом је началствовао протојереј ставрофор Обрен Јовановић, а саслуживали су му протојереј Арсеније Радовић, протосинђел Исак Симић, јеромонах Прохор Јосифов, јереј Игор Балабан, јеромонах Јустин Мреновић, ђакони Благоје Рајковић и Александар Лекић.

ЦетињеНакон прочитаног Јеванђеља, отац Игор Балабан се у пастирској бесједи осврнуо на посланицу Светог апостола Павла Јеврејима и прочитан одломак Јеванђеља по Јовану. „Зашто се баш на данашњи празник читају ови одломци? У њима се не говори о људима који су велики, већ о Богу који је велик“, казао је отац Игор.

Подсјетио је на дјетињство и одрастање и пут Светог Саве, узвођење небеском љествицом на Царство Божије. „Чућете како их је Сава научио овоме и ономе, али прије свега како их је Сава научио да вјерују правом вјером. Не маловјерјем, не сујевјерјем, него правовјерно. Такав је био Отац Сава, испуњен Господом, пастир добри, трудио се да живот свој полаже за овце своје“, рекао је отац Игор.

Цетиње 3Подсјетио је такође на чињеницу да је наша Митрополија црногорско-приморска и баш ова цетињска катедра, директни је насљедник без прекида, има историјски чисти континуитет са зетском епископијом Светог Саве, а такође да је друга епископија коју је лично Свети Сава установио је данашња будимљанско-никшићка са седиштем у Ђурђевим Ступовима.

Посебно је нагласио да морамо чувати и знати да смо ми насљедници Светог Саве и да је то чињеница, свидјело се то некоме или не, да нам о томе говоре штампани документи са Обода, из 15. вијека и да нећемо ваљда ми данас у 21. вијеку да прекидамо то и да се одричемо тога.

Отац Игор је завршио своје слово у нади и молитви да нам Господ да покајања, благодати и снаге да истрајемо на светосавском путу који води у живот уз молитве Светог Саве.

Данас је у манастиру посебно мјесто заузела икона Светог Саве, коју су у вријеме књаза Николе иконописали браћа Ђиновски, а коју су својевремено мјештани околине Цетиња уклонили из једне сеоске цркве са иконостаса, заслепљени новом идеологијом, у жељи да нестану трагови у овом крају о светитељу који је основао Зетску епископију 1219. године. Захваљујући добрим и савјесним људима из тог села, промислом Божијим, икона је ипак сачувана и предата Митрополији, да једног дана буде поново уграђена у иконостас цркве.

Цетиње 2Протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, испричао је повијест ове иконе вјерницима након Свете литургије, осврнувши се на опредјељење Светог Саве ка Истоку, указавши да је управо његово опредјељење изњедрило и Светог Василија и Светог Петра, као и све наше светитеље, од Светог Јована Владимира, па до Светог Симеона Дајбабског, који је поријеклом са Цетиња. „Када човјек постане богоборац, он постане и братоборац“, рекао је отац Обрен, указавши на пут поменуте иконе Светог Саве.

„Гдје је врело, ту ће и капати, што каже наш народ. Ми сад не можемо да шетамо, али ја вам гарантујем да ће доћи вријеме да крене литија са Цетиња да вратимо икону Светог Саве тамо гдје припада, даће Бог. А тај дан ће се славити као пренос иконе Светога Саве“, рекао је, нагласивши да требамо да се охристовимо и да ће дати Бог да буде све како ваља и требује.

Икону Светог Саве су након ријечи оца обрена сви цјеливали, након чега су пререзани су славски колачи.

Тијана Лекић