Cetinje Akademija

Цетињски Богослови у част Светог Саве

Име: 03. 02. 2020 Cetinje Svetosavska akademija; Опис: Цетињски Богослови у част Светог Саве Тип: audio/mpeg

У суботу 1. фебруара 2020. године, одржана је Светосавска академија у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу.

Светосавској академији коју су приредили ученици и професори Богословије, прусуствовали су Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Њихова преосвештенства Епископ рашко-призренски г. Теодосије и Епископ каракаски и јужноамерички г. Јован из Руске Заграничне Цркве, као и игумани из манастира са Косова и Метохије, Светих архангела код Призрена архимандрит Михаило, Светих Врача у Зочишту, архимандрит Стефан, Бањске архимандрит Данило, јеромонаси Данило и Петар из Високих Дечана, монаси из Цетињског манастира, и бројни гости и пријатељи Богословије.

CetinjeПрограм духовне академије у част Светог оца нашег Саве, првог Архиепископа српских и поморских земаља, отпочео је појањем тропара у светитељеву част.

Програм академије водио је ученик четвртог разреда Срђан Вучановић.

Светосавску бесједу одржао је матурант Матија Минић.

Камерни хор Богословије, којим је дириговао ђакон мр Михајло Лазаревић и оркестар Богословије отпјевали су неколико пјесама: „Свјат, свјат, свјат“, „Црна Горо, земљо мила“ и химну Богословије „Полетјела два анђела“.

Уз струне гусала пјевао је Огњен Боричић, матурант Богословије, стихове из дјела „Лажни цар Шћепан Мали“. Фолклорни ансамбл Богословије наступио је играма из Србије, а ученици су рецитовали и поезију.

На крају програма свима присутнима обратио се и ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић. Потом су сви саборно отпјевали химну у част Светог Саве, а сабрање је настављено послужењем за све присутне.

Александар Вујовић

Фото: Јован Маркуш, Александар Вујовић