8

Настављено суђење владици Јоаникију и никшићким свештеницима

Име: 16.07.2020-ukljucenje Niksic; Опис: Настављено суђење владици Јоаникију и никшићким свештеницима Тип: audio/mpeg

У Основном суду у Никшићу данас, 16. јула, настављено је суђење Његовом преосвештенству Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и осморици никшићких свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је на празник Светог Василија Острошког, 12. маја, одржана у Никшићу.

Испред Основног суда, у знак подршке владици и свештенству, сабрао се велики број свештеника и народа а у судницу је ушао и Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Прво рочиште главног претреса, које је било заказано за 19. јун, одложено је јер се свештеник Слободан Јокић налазио на болничком лијечењу због здравствених проблема. Како је свештеник Јокић у међувремену, отпуштен из Института у Игалу, гдје је био на лијечењу, претпоставка адвоката Саве Костића, једног од бранилаца Преосвећеног Епископа Јоаникија и четворице свештеника, раније дата новинарима је да ће овом прилиоком бити испуњене законске претпоставке, те да ће се наставити са суђењем када ће бити изведени докази, а Владика и свештеници изнијети одбрану.

Преосвећеном Епископу Јоаникију, протојереју-ставрофору Слободану Јокићу, архијерејском намјеснику никшићком, и свештеницима: Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу на терет се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Судски поступак води судија Игор Ђуричковић.