8

Nastavljeno suđenje vladici Joanikiju i nikšićkim sveštenicima

Ime: 16.07.2020-ukljucenje Niksic; Opis: Nastavljeno suđenje vladici Joanikiju i nikšićkim sveštenicima Tip: audio/mpeg

U Osnovnom sudu u Nikšiću danas, 16. jula, nastavljeno je suđenje Njegovom preosveštenstvu Episkopu budimljansko-nikšićkom g. Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću.

Ispred Osnovnog suda, u znak podrške vladici i sveštenstvu, sabrao se veliki broj sveštenika i naroda a u sudnicu je ušao i Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Prvo ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19. jun, odloženo je jer se sveštenik Slobodan Jokić nalazio na bolničkom liječenju zbog zdravstvenih problema. Kako je sveštenik Jokić u međuvremenu, otpušten iz Instituta u Igalu, gdje je bio na liječenju, pretpostavka advokata Save Kostića, jednog od branilaca Preosvećenog Episkopa Joanikija i četvorice sveštenika, ranije data novinarima je da će ovom priliokom biti ispunjene zakonske pretpostavke, te da će se nastaviti sa suđenjem kada će biti izvedeni dokazi, a Vladika i sveštenici iznijeti odbranu.

Preosvećenom Episkopu Joanikiju, protojereju-stavroforu Slobodanu Jokiću, arhijerejskom namjesniku nikšićkom, i sveštenicima: Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Sudski postupak vodi sudija Igor Đuričković.