Kim 2

 Daniela Tomašević urednik Radija “Kontakt plus” iz Kosovske Mitrovice- “Nadamo se da će situacija u Kosovskoj Mitrovici biti mirna”

 “Nadamo se da će situacija u Kosovskoj Mitrovici biti mirna. Cio život živimo u nadi da će biti bolje“

Daniela Tomašević urednik Radija Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice“Jedinica za ekonomski kriminal pri Kosovskoj policiji, jutros oko 9 sati je u Severnom dijelu Kosovske Mitrovice, počela akciju protiv, kako pravdaju, krijumčarenja robe. U međuvremenu, nezadovoljni građani Kosovske Mitrovice, okupili su se i blokirali jednu od glavnih raskrsnica u gradu“- javila je našem Radiju Daniela Tomašević urednik Radija ,,Kontakt plus“ iz Kosovske Mitrovice.

Daniela kaže da su bacane šok bombe i suzavci, a ima i povrijeđenih.

,,Kasnije se interventna jedinica Kosovske policije uputila u Zvečan, gdje je, takođe, bilo sukoba. Policija je koristila suzavac i šok-bombe, dok je iz vatrenog oružja je ranjen mladić srpske nacionalnosti. U ovim akcijama, povrijeđeno je 10 osoba srpske nacionalnosti, od kojih jedna teže. U Kosovskoj Mitrovici trenutno je mirno. Građani su se u međuvremenu razišli. Trenutno ne rade ni pojedini ugostitljski objekti i trgovine“- kazala je Daniela.

Urednik ,,Kontakt plus“ Radija Daniela Tomašević kaže da se u međuvremenu oglasila i Kosovska policija, koja je navela da su se slične akcije sprovodile u više regiona na Kosovu, ali da je jedino u Kosovskoj Mitrovici pružen otpor i da je u tom obračunu povrijeđeno šest policajaca, od čega pet albanske i jedan srpske nacionalnosti. Prema navodima policije, povrijeđena i jedna osoba, za koju se sumnja da je umiješana u napad na policajce.

,,Eparhija raško-prizrenska pozvala je na smirivanje situacije na sjeveru Kosova i apelovali su na KFOR i EULEX da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja Kosovske policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, se ovim povodom danas uputio u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Dok se kosovski premijer, Aljbin Kurti, oglasio na Fejsbuku rekaviši da je današnja akcija sprovedena u „sklopu borbe protiv krijumčarenja“ i pozvao na smanjenje tenzija, dodajući da je akcija Kosovske policije završena“- izvijestila je Daniela.

Doktor Zlatan Elek v.d, direktor KBC Kosovska Mitrovica kazao je danas Radiju „Kontakt plus“ iz Mitrovice u u današnjoj akciji specijalnih jedinica kosovske policije, nije povrijeđen samo Srećko Sofronijević i ostalih deset ljudi iz Kosovske Mitrovice i Zvečana povrijeđen je cio srpski narod na Sjeveru Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da su Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima i da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije “sukobljavaju sa golorukim narodom”.