Gorazdevac 4

Деценија и по од злочина у Гораждевцу: Сећање на Панту и Ивана не блиједи

Име: 13.08..2018 Gorazdevac Otac Ilarion; Опис: "13.08..2018_Gorazdevac_Otac Ilarion". Тип: audio/mpeg

У Гораждевцу служен петнаестогодишњи помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу
Архимандрит Иларион (Лупуловић) поручио: Вјерујемо у Васкрсење Христово и поновни сусрет са Пантом и Иваном

GorazdevacСа благословом преосвећеног Владике рашко-призренског Г. Теодосија данас је Архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац уз саслужење свештенства, у гораждевачкој цркви Рођења Пресвете Богородице служио помен дечацима Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу, убијеним на данашњи дан ( 13. Августа) 2003. године.

“Црква проповиједа и учи и опстаје и храбри свој народ а посебно на овој земљи освештаној крљу мученика, која носи и проповиједа тајну да је земаљско за малена царство а Небеско вавијек и довијека”- казао је у бесједи, између осталог отац Иларион.

Он је заблагодарио Господу што имам гдје да се саберемо, јер је шака Срба остала овдје и храбро бранила ово село у немогућим условима.

Gorazdevac 1

“Иван и Панто су своју младост принијели Богу и вјечно остали на својим огњиштима, ту, уз цркву Светог Јеремије. Па и после њиховог упокојења одлучили сте да останете овдје и будете свој на своме, јер у вашим срцима постоји једно дубље свједочанство од свједочанства нашег разума, које говори да треба да буде оно што бити не може, да је могуће да буде оно што разуму изгледа немогуће, јер смо ми људи који вјерују у Васкрсење Христово. Вјерујемо у поновни сусрет и са Пантом и са Иваном”- поручио је отац Иларион.

Српска дјеца убијена су из аутоматског оружја, рафалом, док су се на љетњем распусту купала у сеоској ријеци Бистрици. Тешко је рањено још четворо дјеце. Убице нијесу пронађене, а истрага је обустављена 2010. године. Средином и крајем 2015. године, на ово село извршена су још два готово идентична напада, срећом без жртава.

Gorazdevac 3На лицу места, 2003. године убијен је Иван Јововић (19). Пантелија Дакић (12) је повредама подлегао у пећкој болници. Богдан Букумирић (14), Ђорђе Угреновић (20), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени. Најтеже повређени Букумирић је пребачен у француску болницу у Јужној Митровици, а на путу до болнице, нападнуто је и возило хитне помоћи. После прве операције, Букумирића без знакова живота, поново хитно пребацују у другу болницу, у северној Косовској Митровици, а одатле хеликоптером на ВМА у Београд, где шест дана проводи у коми и преживљава четири тешке операције.

Починиоци нису никада пронађени.

Родитељи убијених дечака уверени да надлежни знају ко су починиоци.