Cetinski Bogoslovci Sa Patrijarhom Vartolomejem

Delegacija Cetinjske bogoslovije na susretu sa Patrijarhom Vartolomejom u Vaseljenskoj Patrijaršiji

Sa blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, profesori i učenici Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog sa Cetinja, ovih dana nalaze se u posjeti drevnom gradu Carigradu i u obilasku njegovih svetinja, u okviru maturske ekskurzije učenika XXVI generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije (2017-2022). Podstaknuti zovom duše i vjekova cetinjski đaci sa svojim gostima uputili su se na ovaj blagosloveni put, predvođeni prof. đakonom Blagojem Rajkovićem, prof. Apolonom Miščenkom i razrednim starešinom prof. Aleksandrom Vujovićem.

 

U utorak 17. maja 2022. godine, obišli su Manastir Živonosni Istočnik, crkvu Bogorodice Vlaherne i sjedište vaseljenskih patrijaraha.

Posle obilaska patrijaršije i patrijaršijske crkve Svetog Đorđa i poklonjenja moštima i svetinjama koje se nalaze u njoj, cetinjske profesore i đake i goste, na zvaničnom prijemu primio je Njegova Svesvetost Patrijarh Vaseljenski g. Vartolomej.

U pozdravnom govoru patrijarh je dragim gostima poželio dobrodošlicu u drevni grad Konstantinopolj, rekavši da se osjećao kao u svom domu. U svom pozdravnom govoru, prisjetio se svog dragog prijatelja blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, i svojih dolazaka u Crnu Goru 1993. na polaganje kamena temeljca za Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i 2013. kada je ovaj veličanstveni hram osveštan rukom carigradskog i ruskog patrijarha, i predstavnicima drugih pomesnih crkava.

On je profesorima i učenicima Cetinjske bogoslovije, poželio blagosloven boravak u gradu, uputivši im očinsku pouku. Profesor đakon Blagoje Rajković, uručio je Patrijarhu Vartolomeju prigodne darove od Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, među kojima slikanu ikonu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, knjige, zbornik radova o blaženopočivšim jerarsima Crkve Hristove, Mitropolitu Amfilohiju Radoviću i Episkopu Atanasiju Jevtiću, o ustoličenju Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i knjige o Cetinjskoj bogosloviji.

Patrijarh Vartolomej je ovom prilikom sve darovao sa patrijaraškim krstom i i svetinjom sa ovogodišnjeg mirovarenja svetog mira i knjigom koja je štampana povodom osveštavanja svetog mira i sa više izdanja knjiga vaseljenske patrijaršije za biblioteku bogoslovije.

Posle prijema u Vaseljenskoj Patrijaršiji, u jednom od restorana, koji se nalazi u kompleksu velikog privatnog muzeja na Zlatnom rogu, Njegova Svesvetost je goste ugostio na svečanom ručku.

Pored gostiju iz Crne Gore na ručku su bila i tri vikarna patrijarhova episkopa iz Njemačke i jedan mitropolit iz Aleksandrijske patrijaršije.

U srijedu 18. maja, na praznik Prepolovljena, delegacija Cetinjske bogoslovije učestvovali su u liturgijskom sabranju u crkvi nekadašnje bogoslovske akademije na ostrvu Halki. Pored ostalih susreta i obilazaka, na poziv Njegove Svesvetosti Patrijarha Vartolomeja učestvovaće i na prazničnom večernjem bdeniju u crkvi Svetih cara Konstantina i carice Jelene, povodom njihovog praznika, u petak 20. maja 2022. na kojoj će horostatisati Patrijarh Vartolomej.

Takođe, na Patrijarhov poziv, molitveno će učestvovati i sasluživati i u liturgijskom sabranju 22. maja 2022. u Nedelju žene Samarjanke, na svetoj patrijaraškoj liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u sjedištu vaseljenske patrijaršije, kojom će načalstvovati Njegova Svesvetost Patrijarh Vartolomej uz sasluženje članova Svetog Sinoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agape Podgorica (@agape_pg_)

Pogledajte takođe posjetu delegacije Cetinjske bogoslovijeHalki Theological School

Aleksandar Vujović,
profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog