Јеромонах Владимир

Дјетињци молитвено прослављени у Острогу: Јеромонах Владимир-Благодаримо Богу ради нашег спасења

Име: 20. 12. 2020 Otac Vladimir Ostrog; Опис: Благодаримо Богу ради нашег спасења Тип: audio/mpeg

У 28. недјељу по Духовима, 20. децембра 2020. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светог Амвросија и Преподобног Григорија Горњачког, молитвено је било у острошкој светињи.

Уочи празника Рождества Христовог три недјеље посвећене су оцима, мајкама и дјеци, па се у трећу недјељу пред Божић прослављају Дјетињци.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је јеромонах Владимир, а саслуживали су му јереји Миленко Ралевић и Ранко Радоњић, као и јерођакон Зосима.

После прочитаног Јеванђеља о очишћењу губавих, сабрано монаштво и вјерни народ је духовно поучавао о. Владимир, који је говорио о великом значају благодарења Богу.

– Ова дивна јеванђелска прича говори како је Христос опет и опет по ко зна који пут јавио милост грешним људима. Не благодарним, него грешним. И овом причом Црква жели да нас поучи једном страшном ствари за наше спасење, а видјећемо колико је то важно да у благодарењу у ствари ми имамо спасење. Врло је важно благодарити Бога, јер нам се ту открива аспект и вјечност нашег спасења. Видимо да су десеторица губаваца дошли до Исуса и они су имали вјеру у Њега, имали су молитву према Њему, вапили су са даљине, јер није било тим губавим нечистим људима да приђу људима и они су издалека викали ”Помилуј нас Исусе, Учитељу”. И он је показао велику милост своју и исцијелио их. Дао им је здравље и рекао им је ”Идите и покажите се свештеницима” – објаснио је о. Владимир.

То показује да Христос говори људима да народ иде ка свештеницима, рекао је о. Владимир.

– Без обзира какви су свештеници, народ треба да поштује свештенике и да иде за њима. То је врло важна ствар коју нам говори данашње Јеванђеље – казао је о. Владимир.

Додао је да се само један од губаваца вратио да заблагодари Христу и пао ничице пред Њега.

– И његово благодарење му доноси спасење. Једини он добија спасење. Само њему који је благодарио, отворило се да спозна Христа Бога и добија спасење. И Христос му говори ”Иди, вјера твоја спасла те је”. То је врло важно, јер многи долазе и у Острог тражећи само тјелесно, само оно привремено, а то је исјељење. Али после тога свакако морамо да умремо. Значи, не тражимо од Бога оно што нам је на корист душе и на вјечно спасење, а то је спасење у Христу Богу. Зато је врло важно благодарити Бога и сво хришћанство је у благодарењу. Ми служимо Литургију која се зове Евхаристија, благодарење Богу – рекао је о. Владимир и нагласио да учесници богослужења који благодаре Богу и причешћују се, стичу живот вјечни.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог