Jeromonah Vladimir

Djetinjci molitveno proslavljeni u Ostrogu: Jeromonah Vladimir-Blagodarimo Bogu radi našeg spasenja

Ime: 20. 12. 2020 Otac Vladimir Ostrog; Opis: Blagodarimo Bogu radi našeg spasenja Tip: audio/mpeg

U 28. nedjelju po Duhovima, 20. decembra 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Svetog Amvrosija i Prepodobnog Grigorija Gornjačkog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Uoči praznika Roždestva Hristovog tri nedjelje posvećene su ocima, majkama i djeci, pa se u treću nedjelju pred Božić proslavljaju Djetinjci.

Svetom liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu jereji Milenko Ralević i Ranko Radonjić, kao i jerođakon Zosima.

Posle pročitanog Jevanđelja o očišćenju gubavih, sabrano monaštvo i vjerni narod je duhovno poučavao o. Vladimir, koji je govorio o velikom značaju blagodarenja Bogu.

– Ova divna jevanđelska priča govori kako je Hristos opet i opet po ko zna koji put javio milost grešnim ljudima. Ne blagodarnim, nego grešnim. I ovom pričom Crkva želi da nas pouči jednom strašnom stvari za naše spasenje, a vidjećemo koliko je to važno da u blagodarenju u stvari mi imamo spasenje. Vrlo je važno blagodariti Boga, jer nam se tu otkriva aspekt i vječnost našeg spasenja. Vidimo da su desetorica gubavaca došli do Isusa i oni su imali vjeru u Njega, imali su molitvu prema Njemu, vapili su sa daljine, jer nije bilo tim gubavim nečistim ljudima da priđu ljudima i oni su izdaleka vikali ”Pomiluj nas Isuse, Učitelju”. I on je pokazao veliku milost svoju i iscijelio ih. Dao im je zdravlje i rekao im je ”Idite i pokažite se sveštenicima” – objasnio je o. Vladimir.

To pokazuje da Hristos govori ljudima da narod ide ka sveštenicima, rekao je o. Vladimir.

– Bez obzira kakvi su sveštenici, narod treba da poštuje sveštenike i da ide za njima. To je vrlo važna stvar koju nam govori današnje Jevanđelje – kazao je o. Vladimir.

Dodao je da se samo jedan od gubavaca vratio da zablagodari Hristu i pao ničice pred Njega.

– I njegovo blagodarenje mu donosi spasenje. Jedini on dobija spasenje. Samo njemu koji je blagodario, otvorilo se da spozna Hrista Boga i dobija spasenje. I Hristos mu govori ”Idi, vjera tvoja spasla te je”. To je vrlo važno, jer mnogi dolaze i u Ostrog tražeći samo tjelesno, samo ono privremeno, a to je isjeljenje. Ali posle toga svakako moramo da umremo. Znači, ne tražimo od Boga ono što nam je na korist duše i na vječno spasenje, a to je spasenje u Hristu Bogu. Zato je vrlo važno blagodariti Boga i svo hrišćanstvo je u blagodarenju. Mi služimo Liturgiju koja se zove Evharistija, blagodarenje Bogu – rekao je o. Vladimir i naglasio da učesnici bogosluženja koji blagodare Bogu i pričešćuju se, stiču život vječni.

Sve fotografije

Izvor: Manastir Ostrog