Богољуб Шијаковић

Др Богољуб Шијаковић: Предложеним законом власт угрожава људска права грађана свих вјера и убјеђења

Име: 16 10 2019 bogoljub sijakovic; Опис: Предложеним законом власт угрожава људска права грађана свих вјера и убјеђења Тип: audio/mpeg

Приликом доношења Предлога Закона о слободи вјероисповијести није се водило рачуна ни о поштовању стандарда савременог свијета ни о поштовању црногорске традиције“ изјавио је за радио Светигору професор ПБФ-а др Богољуб Шијаковић. Он је истакао да нису испоштовани ни најосновнији принципи који важе у сређеним друштвима Европе и свијета.

„Држава би по питању вјероисповијести требало да остане неутрална и то је управо знак да је она секуларна – да не улази у простор сакралног“ рекао је професор Шијаковић закључивши да Црна Гора не поступа једнако према свима, те да све вјере немају једнак положај у њеном правном систему. „Видимо да овдје нема говора о томе јер неке вјерске заједнице имају уговор са Владом“ образложио је др Шијаковић додавши да је на иницијативу Митрополије за потписивањем сличног уговора она увијек наилазила на ћутање.

Овај угледни професор Богословског факултета, нарочито је апострофирао да овај Предлог закона не оставља право на самоодређење црквама и вјерским заједницима. „Овдје видимо Црква нема право да сама одређује свој идентитет, да сама себе организује и да сама управља својим организмом и вјерским потребама“ закључио је др Шијаковић.

„Наша црква наступа начелно и универзалистички и то је оно чимо можемо да се поносимо“ рекао је професор рекавши да Црква има опште-хумани став – ништа не тражи за себе што не би имали сви други. Шијаковић указује на некоректност Владе која, за разлику од Митрополије, није организовала никакав дијалог, научне скупове или округле столове те се може рећи да није пружила ни прст а камо ли руку у изради овог закона. „Све је обављено уз игноранцију Цркве, уз један одиозни став према вјерским заједницама, супротно пракси земаља ЕУ које са Црквом воде суштински дијалог о свим питањима  а камо ли о Закону о вјерксим заједницама“ рекао је наш уважени филозоф закључивши да се понашање Владе може окарактерисати као анти-европско и антицивилизацијско.

„Слобода није парцијално начело само за неке слојеве друштва – не могу бити слободан ја уколико неко други није у нашем друштву“ нарочито је нагласио професор Шијаковић рекавши да Сабор у Никшићу позива све грађане без обзира на вјеру или увјерење.

„Слобода је идеал коме сви треба да тежимо и на крају наш Господ Исус Христос нас томе и учи да будемо слободни и као слободни људи да станемо испред њега“ закључио је професор Шијаковић за крај изјавивши да ће се и сам придружити Сабрању око моштију Светог Василија острошког.