Bogoljub Šijaković

Dr Bogoljub Šijaković: Predloženim zakonom vlast ugrožava ljudska prava građana svih vjera i ubjeđenja

Ime: 16 10 2019 bogoljub sijakovic; Opis: Predloženim zakonom vlast ugrožava ljudska prava građana svih vjera i ubjeđenja Tip: audio/mpeg

Prilikom donošenja Predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije se vodilo računa ni o poštovanju standarda savremenog svijeta ni o poštovanju crnogorske tradicije“ izjavio je za radio Svetigoru profesor PBF-a dr Bogoljub Šijaković. On je istakao da nisu ispoštovani ni najosnovniji principi koji važe u sređenim društvima Evrope i svijeta.

„Država bi po pitanju vjeroispovijesti trebalo da ostane neutralna i to je upravo znak da je ona sekularna – da ne ulazi u prostor sakralnog“ rekao je profesor Šijaković zaključivši da Crna Gora ne postupa jednako prema svima, te da sve vjere nemaju jednak položaj u njenom pravnom sistemu. „Vidimo da ovdje nema govora o tome jer neke vjerske zajednice imaju ugovor sa Vladom“ obrazložio je dr Šijaković dodavši da je na inicijativu Mitropolije za potpisivanjem sličnog ugovora ona uvijek nailazila na ćutanje.

Ovaj ugledni profesor Bogoslovskog fakulteta, naročito je apostrofirao da ovaj Predlog zakona ne ostavlja pravo na samoodređenje crkvama i vjerskim zajednicima. „Ovdje vidimo Crkva nema pravo da sama određuje svoj identitet, da sama sebe organizuje i da sama upravlja svojim organizmom i vjerskim potrebama“ zaključio je dr Šijaković.

„Naša crkva nastupa načelno i univerzalistički i to je ono čimo možemo da se ponosimo“ rekao je profesor rekavši da Crkva ima opšte-humani stav – ništa ne traži za sebe što ne bi imali svi drugi. Šijaković ukazuje na nekorektnost Vlade koja, za razliku od Mitropolije, nije organizovala nikakav dijalog, naučne skupove ili okrugle stolove te se može reći da nije pružila ni prst a kamo li ruku u izradi ovog zakona. „Sve je obavljeno uz ignoranciju Crkve, uz jedan odiozni stav prema vjerskim zajednicama, suprotno praksi zemalja EU koje sa Crkvom vode suštinski dijalog o svim pitanjima  a kamo li o Zakonu o vjerksim zajednicama“ rekao je naš uvaženi filozof zaključivši da se ponašanje Vlade može okarakterisati kao anti-evropsko i anticivilizacijsko.

„Sloboda nije parcijalno načelo samo za neke slojeve društva – ne mogu biti slobodan ja ukoliko neko drugi nije u našem društvu“ naročito je naglasio profesor Šijaković rekavši da Sabor u Nikšiću poziva sve građane bez obzira na vjeru ili uvjerenje.

„Sloboda je ideal kome svi treba da težimo i na kraju naš Gospod Isus Hristos nas tome i uči da budemo slobodni i kao slobodni ljudi da stanemo ispred njega“ zaključio je profesor Šijaković za kraj izjavivši da će se i sam pridružiti Sabranju oko moštiju Svetog Vasilija ostroškog.