pitajte-svestenika

Емисија ,,Питајте свештеника“ са Јеромонахом Рафаилом (Бољевићем) Игуманом подмаинским

Име: 10.06.2018 PITAJTE SVESTENIKA OTAC RAFAILO BOLJEVIC; Опис: "10.06.2018_ PITAJTE SVESTENIKA_OTAC RAFAILO BOLJEVIC". Тип: audio/mpeg

“Нађимо у Светом Причешћу пуноћу живљења у времену и у вјечности”

 

Тумачећи Свето Јеванђеље на данашњу  Свету недјељу, другу по Духовима, отац Рафаило нас подсјећа на лик Светих првоворховних апостола, који на позив Христов остављају своје мреже и крећу за Њим поставши “ловци душа људских“, увофећи нас на тај начин и у тему апостолског поста. Отац Рафаило нас учи како да своје душе, постом и молитвом, припремимо да дочекамо празник Светих апостола Петра и Павла.

Отац Рафаило нам говори и о дивном лику Преподобног аве Јустина Ћелијског и Врањског, кога славимо 14. јуна, подсјећајући се поклоничких путовања његовом Светом гробу на која је први пут прије двадесетак година кренуо са нашим блаженог спомена оцем Луком (Анићем).

Да ли се често сећање на Бога може посматрати као један вид молитве?

Како се изборити са немаром према молитви, као и са брзоплетошћу и расејаношћу при молитви?-била су само нека од питања о молитви која нам је пријеко  потребна, посебно у ове дане поста, на која нам отац Рафаило даје одговоре откријепљене мудрим поукама духовних отаца.

,,Сјећање на Бога је молитвена фаза али не и коначна димензија молитве“-каже он.

Колико нам је потребно и могуће ,,умјерено осамљиваље“ у овом свијету.

,,Не тражимо адреналински хлеб преко црквене погаче“- каже отац Рафаило одговарајући на питање  да ли је гријех упражњавање адреналинских спортова, наглашавајући да утјехе и спасења нема ван Цркве Христове.

,,Кад се једном окуси са духовне трпезе на душевну се не враћа“-каже отац Рафаило у одговору на питање да ли имамо користи од световне литературе, препоручујући нам коју духовну литературу да читамо.

На питање шта је то истинско покајање и на још многа питања добићете одговоре ако чујете ову душекорисну емисију коју топло препоручујемо за слушање.