pitajte-svestenika

Emisija ,,Pitajte sveštenika“ sa Jeromonahom Rafailom (Boljevićem) Igumanom podmainskim

Ime: 10.06.2018 PITAJTE SVESTENIKA OTAC RAFAILO BOLJEVIC; Opis: "10.06.2018_ PITAJTE SVESTENIKA_OTAC RAFAILO BOLJEVIC". Tip: audio/mpeg

„Nađimo u Svetom Pričešću punoću življenja u vremenu i u vječnosti“

 

Tumačeći Sveto Jevanđelje na današnju  Svetu nedjelju, drugu po Duhovima, otac Rafailo nas podsjeća na lik Svetih prvovorhovnih apostola, koji na poziv Hristov ostavljaju svoje mreže i kreću za Njim postavši „lovci duša ljudskih“, uvofeći nas na taj način i u temu apostolskog posta. Otac Rafailo nas uči kako da svoje duše, postom i molitvom, pripremimo da dočekamo praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Otac Rafailo nam govori i o divnom liku Prepodobnog ave Justina Ćelijskog i Vranjskog, koga slavimo 14. juna, podsjećajući se pokloničkih putovanja njegovom Svetom grobu na koja je prvi put prije dvadesetak godina krenuo sa našim blaženog spomena ocem Lukom (Anićem).

Da li se često sećanje na Boga može posmatrati kao jedan vid molitve?

Kako se izboriti sa nemarom prema molitvi, kao i sa brzopletošću i rasejanošću pri molitvi?-bila su samo neka od pitanja o molitvi koja nam je prijeko  potrebna, posebno u ove dane posta, na koja nam otac Rafailo daje odgovore otkrijepljene mudrim poukama duhovnih otaca.

,,Sjećanje na Boga je molitvena faza ali ne i konačna dimenzija molitve“-kaže on.

Koliko nam je potrebno i moguće ,,umjereno osamljivalje“ u ovom svijetu.

,,Ne tražimo adrenalinski hleb preko crkvene pogače“- kaže otac Rafailo odgovarajući na pitanje  da li je grijeh upražnjavanje adrenalinskih sportova, naglašavajući da utjehe i spasenja nema van Crkve Hristove.

,,Kad se jednom okusi sa duhovne trpeze na duševnu se ne vraća“-kaže otac Rafailo u odgovoru na pitanje da li imamo koristi od svetovne literature, preporučujući nam koju duhovnu literaturu da čitamo.

Na pitanje šta je to istinsko pokajanje i na još mnoga pitanja dobićete odgovore ako čujete ovu dušekorisnu emisiju koju toplo preporučujemo za slušanje.