pitajte-svestenika

Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем Мирчетом Шљиванчанином

Име: 12. 09. 2021 Pitajte svestenika-otac Mirceta Sljivancanin; Опис: Протојереј Мирчета Шљиванчанин Тип: audio/mpeg

Отац Мирчета: “Устоличење Митрополита Јоаникија је протекло у духу распећа и Васкрсења“

 

Гост емисије “Питајте свештеника“, на дванаесту недјељу по празнику Педесетнице, био је старјешина цркве Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици протојереј Мирчета Шљиванчанин Архијерски намјесник подгоричко-колашински.

Otac Mirceta Sljivancanin
Протојереј Мирчета Шљиванчанин

Он је на почетку емисије, тумачећи јеванђелско зачало на ову Свету недјељу, тумачио вјечно питање свих нас, које поставља Господу онај богати младић у овој јеванђелској причи: Шта да учиним да задобијем живот вјечни?

,,Богатство није показатељ Божијег благослова већ је показатељ живот по Богу и заповијестима његовим“- каже отац Мирчета.

Отац Мирчета је у наставку говорио о празнику који смо данас прослављали- празнику Сабора српских Светитеља. Отац Мирчета је пренио и своје утиске са устоличења нашег Митрополита Јоаникија.

Устоличење Митрополита Јоаникија је, као и хришћански живот, протекло у духу распећа и Васкрсења“- казао је отац Мирчета, преносећи нам и своју радост због предстојећег устоличења Владике Методије у Трон Будимљанско-никшићких епископа које ће бити одржаоно 25. и 26. септембра у манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама.

Отац Мирчета, који је однедавно старјешина цркве Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици, говорио је о овој Светињи која потиче још из времена Стефана Немање.

Црква Светог Ђорђа под Горицом која датира између деветог и једанаестог вијека је духовно огњиште Старе Подгорице и најстарији културни споменик у главном граду Црне Горе. Ова Светиња је огњиште са кога су ватру узели сви остали храмови у Подгорици“- каже отац Мирчета.

Отац Мирчета Шљиванчанин је у наставку емисије дговарао на постављена питања наших слушалаца.