pitajte-svestenika

Emisija “Pitajte sveštenika“ sa Protojerejem-stavroforom Darkom Pejićem Arhijerejskim namjesnikom bjelopoljskim

Ime: 06.05.2018 PITAJTE SVESTENIKA Otac Darko Pejic; Opis: Gost emisije-Otac Darko Pejić Tip: audio/mpeg

Otac Darko Pejić: “Neka ni jedan naš dan ne prođe bez učinjenog dobrog djela“

Otac Darko je na početku govorio o prazniku Svetog velikomučenika Georgija koga smo proslavili na ovaj dan i tumačio Jevanđelje na petu nedjelju po Vaskrsenju-Nedjelju Samarjanke, govoreći o nedjelji vode žive i razgovoru Gospoda sa ženom Samarjankom, neznaboškinjom, koja Ga napoji vodom sa izvora.

Otac Darko PejicOca Darka smo pitali i o značju pominjanja imena na Proskomidiji. Koliko je bitno ,,sjećanje na smrt“ za pravoslavnog vjernika objašnjava nam otac Darko.

Koliko je bitna žrtva u braku: ,,Samo ono što damo ne tražeći ništa zauzvrat će nas dočekati kao dobro djelo kad izađemo pred Gospoda“-podjeća nas otac Darko Pejić.

,,Ako u svakom čovjeku vidimo samo loše bojim se da se dosta tog lošeg nakupilo u nama“-kaže otac Darko, podsjećajući na one riječi da je čistima sve čisto, u ogovoru na pitanje kako da nađemo svoj duhovni mir.

Na pitanje da li Crkva blagosilja vantjelesnu oplodnju, otac Darko kaže da je osim medicinske pomoći jako bitno da su mladenci kršteni, crkveno vjenčani, da poste i da se Bogu mole, pa će Bog dati djecu.

Govoreći o psovki, koja je ustaljena u našem narodu, otac Darko kaže da je to na neki način nedostatak ljubavi, jer ne možemo psovati nekoga koga volimo.

Otac Darko nam je objasnio i razliku između grijeha pomislima i grijeha djelom, a ovo su samo neka od pitanja na koja nam daje odgovore otac Darko u ovoj emisiji koju toplo preporučujemo za slušanje.