Pomen Prevlaka

Episkop Joanikije na Miholjskoj Prevlaci služio parastos stradalima u NATO bombradovanju 1999. godine

Ime: 24.03. 2018 PREVLAKA GODISNJICA NATO AGRESIJIE; Opis: Episkop Joanikije na Miholjskoj Prevlaci služio parastos stradalima u NATO bombradovanju 1999. godine Tip: audio/mpeg

Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore, Udruženje veterana 63..padobranske brigade, mreža NVO „NE u rat – Ne u NATO“ i Matica Boke u manastiru Miholjska Prevlaka priredili su danas parastos svim poginulim civilima i vojnicima u NATO bombardovanju SRJ 1999. godine.

Nakon liturgije i parastosa u manastiru, na gradskom groblju Brdišta priređen je pomen poginulom pripadniku 63. padobranske brigade Marku Avramoviću i MUP-a Srbije, Draganu Bjelanoviću.

Liturgiju i parastos služio je Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije sa sveštenstvom, a obilježavanju 19. godišnjice NATO bombardovanja prisustvovali su general-major i heroj SSSR Aleksandar Petrovič Salujanov u ime veterana Vazdušno desantne vojske Ruske federacije, predsjednica SO Kotor i predsjednica DSS Dragica Perović, predsjednik DSJ Nebojša Jušković, Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović i stranački funkcioneri Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore, predstavnici Kozačke vojske u Crnoj Gori i porodice Marka Avramovića i Dragana Bjelanovića.

Vijence na grobove Marka Avramovića položile su delgacije OBNOR-a iz Tivta i Kotora i boračka organizacija Bileće, a ovom prilikom je na Miholjskoj Prevlaci priređena i izložba slika grbaljskog umjetnika Krsta Mršulje. Heroj SSSR i zamjenik Udruženja heroja Rusije general Salujanov je na Miholjskoj Prevlaci uručio najveće odlikovanje VDV-a, orden heroja Rusije generala Margelova vladici Joanikiju, episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, predsjedniku Brastva pravoslavne omladine i predsjedniku IO Veterana 63. padobranske brigade svešteniku Miajlu Backoviću, predsjedniku Udruženja veterana 63. padobranske brigade i predsjedniku DSJ Nebojši Juškoviću, pukovniku 63. padobranske brigade Nenadu Kuzmanoviću i predsjedniku DNP, jednom od lidera DF Milanu Kneževiću koji je trenutno na odsluženju zatvorske kazne. „Čuo sam o Kneževićevoj političkoj djelatnosti i tome da je bio iskren borac protiv ulaska Crne Gore u NATO koji se otvoreno zalaže za prijateljske i bliske odnose Rusije i Crne Gore. On je svojom političkom borbom i stradanjem koje sada trpi u spuškom zatvoru zaslužio ovaj visoki orden“, rekao je general Salujanov uručujući Orden Margelova, bratu Milana Kneževića – Mirku.

Prije 19 godina SAD i NATO napale su Srbiju i Crnu Goru. Sada postaje jasno i ja o tome mogu otvoreno da kažem da su taj udar koji je 1999. godine preživio srpski narod, spremali za Rusiju. Vi ste primili udar umjesto Rusije. Naša vojska je bila potpuno spremna da poslije zauzimanja aerodroma Slatina bude aktivno prisutna na Balkanu. Potrebno je bilo poslati još dva puka i teritorija bi bila sačuvana. Nažalost, na čelu Rusije nalazio se tada slab predsjednik. Ruski i crnogorski narod imaju 300 godina dobrih odnosa. Naše odnose učvrstila je pravoslavna vjera, zajednička tradicija i zajednički običaji. Naše prijateljstvo ne može ništa uništiti. Nema tih sila. U ovom momentu na čelu ruske države nalazi se odgovoran predsjednik, Rusija ima moćnu vojsku koja je pokazala da može zaštiti ne samo Rusiju već sve njene saveznike“, rekao je na parastosu na groblju Brdišta, general Salujanov. On je naglasio značaj pravoslavne vjere i sjetio se događaja iz rata na Kosovu 1999. godine kada je sa jedinicom ruske Vazdušno desantne vojske zauzeo aerodrom Slatinu kod Prištine.“Prolazili smo kod teritoriju Grčke. Iako je članica NATO pakta, njihove vlasti i njihov narod nijesu nam pravili nikakve teškoće. Naše vojnike su dočekali sa cvijećem i takvim parolama o Klintonu i Medlin Olbrajt kakve ne bih ovom prilikom citirao“, istakao je Salujanov.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u svojoj besjedi na Miholjskoj Prevlaci podsjetio je na riječi jednog od čelnika NATO pakta koji je smatrao da će narod bombardovanje brzo zaboraviti.

„Prevario se i taj i svi oni koji su tako mislili. Srpski narod vrlo često dugo pati, dugo trpi, dugo ćuti ali ne zaboravlja. Ne odriče se zavjeta slobode i ne odriče se žrtava. Nažalost, u ovom slučaju oni koji su slali najbolje i najspremnije sinove naše otadžbine žele da ih zaborave. Niti ih pominju, niti su im bilo koje spomen obilježje podigli. Drugo su udruženja i ljudi srčani i čestiti koje se trude da njihov spomen obilježe. Država koja ih je slala u rat nije ništa učinila da se njihov spomen obilježi, niti ih pominje. Valjda je to dogovor sa NATO alijansom u koju je ušla naša vlast ali nije ušao naš narod“, rekao jeEpiskop Joanikije.

„Presveta Bogorodica je rekla „Blago onima koji slušaju riječ Božiju i drže je“. Ako je iko držao riječ Božiju, držala je Presveta Bogorodica, Gospod je sve to pritvrdio, apostoli propovijedali i do nas tu vjeru donijeli. Zato je današnji dan blagosloven u Presvetoj Bogororodici kroz koju je došao blagoslov cijelom svijetu. Došao je blagoslov čak i onima koji su nas bombardovali, ako hoće blagoslov“, rekao je na parastoru u manaistoru Svetogarhangela Mihaila arhijerejski namjesnik bokokotorski Momčilo Krivokapić.

„Kad god dođemo ovdje i pročitamo imena sva one djece, pototove one iz Murina, zapitam se da li treba da služimo parastos ili moleban. Služiti njihov dušama pokoj, ili ih moliti kao svete mučenike da oproste onima koji su ih ubijali. Na ovom svetom mjestu prisjetimo se Marka i Dragana, a preko njih svih onih vojnika, oficira i civila koji su sa 10.000 metara visine ubijani. Tu nije bilo ni viteštva ni hrabrosti. Viteštvo i hrabrost bilo je na onoj pravoj strani, gdje je uvijek bilo i ostalo- u srcima našeg naroda. Zato se danas sjećamo naše braće koji nijesu više sa nama, a najbolji su. Sjećamo se i onih skromnih boraca među nama koji su preživjeli a koji su krv prolivali. Molim ih sa ovog mjesta da se ne boje jer oni najbolje znaju kako se boriti protiv straha. Odnarođena vlast sada pokušava da zaplaši borce a ostalima da zapuši usta da bi se dodvorili djece ubicama“, rekao je predsjednik Bratstva pravoslavne omladine i predsjednik IO Udruženja veterana 63. padobranske brigade Miajlo Backović ispred grobova Marka Avramovića i Dragana Bjelanovića.

Okupljenima se obratio i ataman Kozačke vojske u Crnoj Gori, Slobodan Pejović. „Bili smo pod turskom okupacijom stotine godina, pa je to prošlo, bili smo pod austrougarskom i njemačkom okupacijom i to je prošlo. Proći će i ova vremena, samo ne treba da zaboravimo ko smo. Naši preci su insprisali svojim djelima, pa i mi treba da budemo primjer našim potomcima kako bi mogli da prebrode ovo vrijeme i odnesu pobjedu nad vremenom novopaganstva koje dolazi pred nama“, rekao je Pejović.

Skup je pozdravio i predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović.

Ž.K./R.V