Mitrovdan Niksic

Владика Јоаникије: Свети Димитрије је такође заштитник града Никшића

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-еписникшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог великомученика Димитрија, у сриједу 8. новембра 2017, Свету Архијерејску Литуригију у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Преосвећеном Епископу је саслуживало више свештеника и монаха Епархије, а празничном богослужењу присуствовао је, у великом бројну, вјерни народ Никшића.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, говорећи о данашњем великом празнику Светог великомученика Димитрија Мироточца, којег славе сви православни народи.

У име Божје и у име Светог Димитрија у Никшићу је био велики и славни манастир Светог Димитрија још у вријеме Немањића. У њему је било сједиште Никшићке епископије у којем су столовали митрополити града Никшића, управљајући сјеверним подручјем данашње Црне Горе, а тадашње Херцеговине. Овај манастир је славан и по Светом Василију Острошком, јер је у њему било сједиште Оногошке митрополије којом је управљао Свети Василије Острошки,рекао је Владика Јоаникије, поручујући да је увјерен да је благослов Светог Димитрија на граду Никшићу, а највидљивији благослов је овај Саборни храм Светог Василија Острошког, чији духовни корјен јесте некадашњи манастир Светог великомученика Димитрија.

Током Литургије Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије рукопроизвео је јереја Данила Зиројевића, дугогодишњег пароха никшићког, у чин протојереја.

Отац  Данило је заблагодарио Господу што га је удостојио свештеничког звања и да служи Њему.