Mitrovdan Niksic

Vladika Joanikije: Sveti Dimitrije je takođe zaštitnik grada Nikšića

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-episnikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, u srijedu 8. novembra 2017, Svetu Arhijerejsku Liturigiju u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Preosvećenom Episkopu je sasluživalo više sveštenika i monaha Eparhije, a prazničnom bogosluženju prisustvovao je, u velikom brojnu, vjerni narod Nikšića.

Riječima arhipastirske besjede obratio se Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije, govoreći o današnjem velikom prazniku Svetog velikomučenika Dimitrija Mirotočca, kojeg slave svi pravoslavni narodi.

U ime Božje i u ime Svetog Dimitrija u Nikšiću je bio veliki i slavni manastir Svetog Dimitrija još u vrijeme Nemanjića. U njemu je bilo sjedište Nikšićke episkopije u kojem su stolovali mitropoliti grada Nikšića, upravljajući sjevernim područjem današnje Crne Gore, a tadašnje Hercegovine. Ovaj manastir je slavan i po Svetom Vasiliju Ostroškom, jer je u njemu bilo sjedište Onogoške mitropolije kojom je upravljao Sveti Vasilije Ostroški,rekao je Vladika Joanikije, poručujući da je uvjeren da je blagoslov Svetog Dimitrija na gradu Nikšiću, a najvidljiviji blagoslov je ovaj Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog, čiji duhovni korjen jeste nekadašnji manastir Svetog velikomučenika Dimitrija.

Tokom Liturgije Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije rukoproizveo je jereja Danila Zirojevića, dugogodišnjeg paroha nikšićkog, u čin protojereja.

Otac  Danilo je zablagodario Gospodu što ga je udostojio svešteničkog zvanja i da služi Njemu.