Филарет Денисенко

Филарет по други пут у расколу – како се после пола године постојања подијелила ткз. ПЦУ

Име: 04 07 2019 Ukrajina; Опис: Филарет по други пут у расколу Тип: audio/mpeg

Отвара се ново поглавље драме украјинског црквеног раскола. Стварање нове ткз. Православне цркве Украјине под покровитељством Фанара, најављено је као крај црквеног раскола у овој огромној православној земљи. Ментори из првопријестолног Константинопоља су окупивши јерархију двије расколничке структуре (УПЦ-КП и УАПЦ) превидјели да се ради о расколничким групама и „новој“ цркви даривали томос о аутокефалности.

Међутим, по ријечима Господњим које нам преноси јеванђелист Матеј, свако стабло се по плодовима познаје и калемљењем двије стабљике раскола не може се очекивати други род осим до новог раскола. „Почасни патријарх“ Филарет Денисенко којег је амбиција за патријарашким достојанством извела из Цркве у раскол, напустио је и нову структуру поново вођен истом страшћу властољубља. Видјевши да је изигран од свог наследника и остављен без стварне моћи он се одрекао томоса и огласио поновно успостављање Кијевског патријархата. Тиме се после мање од пола године срушила кула од карата звана „ПЦУ“.

Сада са тугом због све дубљег и дубљег посрнућа наше православне браће у расколу, пратимо међусобне оптужбе и нападе. Ту се може чути и неколико потпуно тачних аргумената. Расколнички патријарх Филарет је на једној прес конференцији оспорио и хиротонију епископата „ПЦУ“.